Landgoed de Breul


What is the story?


Bruul betekende vroeger zoiets als afgebakend gebied op woeste gronden. Dit waren gebieden die niet bebouwd en moeilijk toegankelijk waren zoals moerassen en heidelandschappen. De naam ‘de Breul’ stamt hiervan af. De eerste vermelding van het landgoed dateert van rond 1430 toen de heer van Egmond het verleende aan zijn halfbroer. Later kwam het landgoed in bezit van bankier Jan Zol. Hij gaf architect J.D. Zocher jr. (bekend van het Utrechtse Singelpark dat naar hem werd vernoemd) de opdracht de tuin te transformeren in de Engelse landschapsstijl.

Het huidige huis stamt uit het begin van de 20e eeuw. Tijdens de oorlog kwam het in handen van de Duitse bezetters, daarna was er een jongensinternaat gevestigd. Nu is het onderverdeeld in kantoorruimten.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1810 - 1830
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Woonhuis
Type of building
Buitenplaats
Gebruik
Cultuur, Evenementen, Recreatie, Wonen
Availability
In gebruik
Address
Arnhemsebovenweg 98
City
Zeist

What happens nowadays?

Landgoed de Breul is één van de vijf landschappen aan de Driebergseweg die door Utrechts Landschap wordt onderhouden. Het park is opengesteld voor publiek. In het huis de Breul worden kantoorruimten verhuurd. 

What can I do here?

Het huis is niet publiekelijk toegankelijk. In het huis zijn kantoorruimten te huur. Eigenaar Utrechts Landschap regelt de verhuur.

Het park is vrij toegankelijk, ook voor rolstoelgebruikers. Door het gebied liggen verschillende fiets- en wandelroutes. De fietsroute vindt u hier.

What is around here?