Kasteelpark Renswoude


What is the story?


De Dorpsstraat van Renswoude loopt tegenwoordig dwars door dit landgoed heen. Als je vanuit het oosten het dorp nadert, zie je rechts het Grand Canal en links de hoofdtoren van het kasteel. Het kasteel is in de 14e eeuw ontstaan uit een huis. Omdat het kasteel ook wel Borchwal werd genoemd, bestaat het vermoeden dat hier een grote ronde aarden wal omheen heeft gelegen. Het kasteel werd in de 16e eeuw een ridderhofstad.

Het oude kasteel, de versterkte toren, werd in 1654 vervangen door het huidige landhuis. Het is een kenmerkend huis met sierlijke torentjes en een mooie binnenplaats. Het is gebouwd op de de fundamenten van het eerste huis. Op het voorplein verrezen ook de twee bijgebouwen die nu een woonfunctie hebben. De tuinen kregen in 1708 een formele aanleg met onder meer het zevenhonderd meter lange grand canal.

Het landgoed is eigendom van Utrechts Landschap. In 1976 is het kasteel gerestaureerd maar nog geen tien jaar later is het getroffen door een grote brand. Daarna is het spoedig weer hersteld.

Build in
14e eeuw / 1654
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Ruimtelijk erfgoed, Woonhuis
Type of building
Ridderhofstad
Gebruik
Bedrijvigheid, Evenementen, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Dorpsstraat 3-9
City
Renswoude

What happens nowadays?

Het kasteelbos Renswoude is tegenwoordig opengesteld voor bezoekers. Er groeien veel bijzonder planten en bomen. Het kasteel zelf wordt bewoond en is niet te bezoeken.

What can I do here?

het Kasteelbos is te bezoeken. Door het bos is een 7 kilometer lange wandelroute aangelegd die te downloaden is via de website van Utrechts Landschap.

What is around here?