Buitenplaats Sandwijck


What is the story?


Landgoed Sandwijck was oorspronkelijk een zogenaamde uithof van klooster Oostbroek. In de 17e eeuw kwamen alle bezittingen van dit klooster in handen van de Staten van Utrecht. In 1644 werd het landgoed verkocht aan ene C. Utenhoven, die er een boerderij liet bouwen. De volgende eigenaar bouwde deze uit tot landhuis en liet een tuin aanleggen in Engelse landschapsstijl. Na een reeks eigenaren was het de familie Van Boetzelaer, één van de oudste adellijke families van ons land, die het landhuis uiteindelijk verkocht aan de Universiteit van Utrecht.

De Universiteit had grootse plannen met het landgoed maar de komst van de snelweg gooide roet in het eten. Sloop dreigde maar werd uiteindelijk voorkomen doordat het huis werd gekraakt. Het waren de krakers die begonnen met de renovatie van zowel het huis als de tuin. In 1989 is het huis grondig gerestaureerd.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1770
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Ruimtelijk erfgoed
Type of building
Buitenplaats
Gebruik
Cultuur, Maatschappelijk, Wonen
Availability
In gebruik
Address
Utrechtseweg 301
City
De Bilt

What happens nowadays?

In 1989 heeft Woonstichting De Key het landhuis dat eigendom is van Stichting Het Utrechts Landschap, aan de bewoners in erfpacht gegeven. Het huis is verdeeld in appartementen.

What can I do here?

Het huis is particulier bewoond en niet toegankelijk. Het park is opengesteld voor het publiek.

What is around here?