Landgoed Oostbroek


What is the story?

In 1122 liet Bisschop Godebald de Kromme Rijk afdammen bij Wijk bij Duurstede. Door de waterhuishouding te regelen, kon het omliggende gebied worden omgevormd tot landbouwgrond. Waar nu landgoed Oostbroek ligt, stichtte de bisschop een Benedictijner klooster waarvandaan hij de ontginningen aanstuurde. De naam Oostbroek stamt uit deze tijd. ‘Broek’ staat voor moerassig gebied en ‘oost’ voor de ligging ten oosten van Utrecht.

Als de monniken in 1572 onder invloed van de Reformatie moeten vertrekken, komt het landgoed in handen van de Staten van Utrecht. Na een lange periode van bouwen en slopen wordt in 1887 het huidige landhuis Oostbroek gebouwd. Het parkbos, een ontwerp van de tuinarchitect Van Lunteren, dateert uit dezelfde periode.

Een kleine honderd jaar later, in 1978, koopt Utrechts Landschap het landgoed om de laatste strook natuur tussen Utrecht en Zeist veilig te stellen.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1887 / 1924
Type of heritage
Religieus erfgoed, Ruimtelijk erfgoed, Woonhuis
Type of building
Buitenplaats
Gebruik
Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Bunnikseweg 39
City
De Bilt

What happens nowadays?

Het park is een wandelpark. Op het terrein zijn verschillende instellingen gevestigd waaronder het hoofdkantoor van Utrechts Landschap.

What can I do here?

Het park is opengesteld voor het publiek. Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes. Een hiervan (de rode route) is ook toegankelijk voor rolstoelen. Kijk voor meer informatie op de website.

What is around here?