Rhijnauwen


What is the story?

In 1765 maakt een zekere Mattheus Graswinckel een tocht vanuit Amsterdam naar kasteel Rhijnauwen. Van deze reis is een verslag bewaard gebleven in het archief van de familie Huydecoper. Graswinckel beschrijft het kasteel als volgt: “’t slot […] is een oud gebouw, heeft schoone ruijme saalen en diep verwulfde kelders, is redelijk hoog opgetrokken, heeft eertijds ook een toren gehad, dog is om ’t gevaar wegens bouwvalligheijd al voor lang afgebrooken, gelijk ook een der vleugels door brand geruineerd was. Men komt ….. op ’t binnenpleijn, en verder langs een aansienlijk trap opwaarts die gaat tot in ’t kasteel zelfs.

Rhijnauwen was ooit een middeleeuws versterkt huis langs de Kromme Rijn. In 1717 is het verbouwd tot een modern classicistisch herenhuis omringd door een park. In het noorden werd een bos aangelegd in geometrische stijl en in het oosten een ‘formele’ tuin. Toen de gemeente Utrecht het landgoed in 1919 kocht, werd het opengesteld voor het publiek.

Een jaar later werd Theehuis Rhijnauwen, bij velen bekend als het pannenkoekenhuis, gebouwd. Omdat dit binnen een straal van driehonderd meter van fort Rijnauwen lag, moest het in hout worden opgetrokken zodat het snel kon worden afgebroken. Huis Rhijnauwen zelf is sinds 1933 in gebruik als jeugdherberg.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
13e eeuw / 18e eeuw
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Woonhuis
Type of building
Ridderhofstad / Theehuis / Fort
Gebruik
Bedrijvigheid, Horeca
Availability
In gebruik
Address
Rhijnauwenselaan 14
City
Bunnik

What happens nowadays?

Landgoed Rhijnauwen is een geliefde wandelplek voor Utrechters die de stad willen ontvluchten. Huis Rhijnauwen is in gebruik als jeugdherberg.

 

 

What can I do here?

 

Huis Rhijnauwen is een jeugdherberg. U kunt hier overnachten. Kijk voor meer informatie op de website van Stayokay. In de omgeving kunt u heerlijk wandelen.

==

Theehuis Rhijnauwen ligt op een fantastische plek aan het water midden in het bos, genoeg ruimte en tal van mogelijkheden rond het theehuis om er een leuk dagje uit van te maken. Eerst even wandelen en daarna lekker uitpuffen met een welverdiend drankje aan het water op het terras. Het theehuis is elke dag geopend van 10.00 tot 21.30, de keuken sluit om 20.30.

Wandel door Rhijnauwen en Amelisweerd

Vanuit het theehuis Rhijnauwen zijn zes wandelingen beschreven met tekst en een kaart:
de theehuiswandeling (1 KM), de waterlinie wandeling (5 KM) en vier seizoenswandelingen, lente en zomer, herfst en winter (3 KM). Alle wandelingen zijn geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Wandelingen kunnen gratis worden afgehaald bij het theehuis of gedownload vanaf deze site. Ze hebben allemaal een thema en voeren je langs leuke en leerzame wetenswaardigheden. De wandelingen lopen over de drie aaneengesloten land- goederen Rhijnauwen, Oud-Amelisweerd en Nieuw-Amelisweerd.

Theehuis Wandeling 1km
De TheehuisWandeling is een rondwandeling over landgoed Rhijnauwen van ongeveer één kilometer. Theehuis Rhijnauwen is begin- en eindpunt van de wandeling. Download hier de wandeling of haal hem op bij het Theehuis
Waterlinie Wandeling 5km
De TheehuisWandeling is een rondwandeling over landgoed Rhijnauwen van ongeveer vijf kilometer.  Theehuis Rhijnauwen is begin- en eindpunt van de wandeling. Download hier de wandeling of haal hem op bij het Theehuis
Seizoens Wandeling 3km
Nu is er de lentewandeling, de seizoenswandeling is een rondwandeling over landgoed Rhijnauwen van ongeveer drie kilometer. Theehuis Rhijnauwen is begin- en eindpunt van de wandeling. Download hier de wandeling of haal hem op bij het Theehuis

Met de kinderen

Rhijnauwen is natuurlijk de plek om met kinderen naar toe te gaan. In het restaurant hebben we kleurplaten, kinderstoelen, een leuke kinderhoek en natuurlijk de lekkerste kinderpannenkoeken. Buiten een fantastische speeltuin waar de kinderen geen genoeg van krijgen, groot genoeg om ze een lange tijd te vermaken. Verder hebben we twee ezels: Carlos en Isabella, en een aantal geitjes die je van dichtbij kan bekijken. Onder reserveren vind je de mogelijkheden voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. Dit kan gecombineerd worden met een huifkartocht met speurtocht verzorgd door Xanthos, kijk hiervoor op www.huifkarxanthos.nl

Huur een kano en vaar naar het Theehuis

Huur een kano of roeiboot bij de Rijnstroom en maak een tochtje door het schitterende natuurgebied Amelisweerd. Vanaf de kanoverhuur naar Theehuis Rhijnauwen is het tussen de 45 minuutjes en een uurtje roeien ongeveer. Aangekomen bij het Theehuis trekt u de kano het terras op en zoekt een lekker plekje uit om even bij te komen. Terug ga je stroomafwaarts en is het wat makkelijker. Ze verhuren ook kleine bootjes, en zelfs een paar met een fluistermotor, dat is pas echt genieten!
Telefoonnummer van Kanoverhuur Rijnstroom is: 030-2521311
Ze hebben ook een website: www.rijnstroom.nl

Sloepje huren en relaxt varen naar het Theehuis

Vlakbij het theehuis Rhijnauwen aan de Kromme Rijn kun je ook sloepen huren via www.sloepjehurenutrecht.nl. De sloepen die zij verhuren zijn geschikt voor 6-7 volwassenen of 2 gezinnen (4 volwassenen en 4 kinderen). Je kunt 7 dagen in de week terecht voor het huren van een sloep. Met deze comfortabele en ruime elektrosloepen vaar je zo over de Kromme Rijn naar het Theehuis Rhijnauwen op 100% groene stroom. Dat betekent dat je CO2-neutraal vaart, op energie die in Nederland wordt opgewekt met zon, wind, waterkracht en biovergisting. Een vaarbewijs of veel vaarervaring is niet nodig!

Bezoek fort van Vechten

Het Fort bij Vechten is onderdeel van de Nieuwe Waterlinie (NHW). Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem. Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. De grote bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd. Het fort is 17 hectare groot en na Rijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Mobilisatie was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940. Bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest. De laatste militaire functie van het fort was bandenopslag van Defensie. Het fort is in 1996 door Defensie overgedragen aan Staatsbosbeheer.
Openingstijden
Vrije toegang van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00
Voor meer informatie ga naar de website: www.fortvechten.nl
Waterliniemuseum
In 2015 wordt hét icoon van de Nieuwe Hollandse Waterlinie geopend: Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Dit museum is de bekroning van het Nationale Project Nieuwe Hollandse Waterlinie dat 15 jaar geleden begon. Het museum wordt in oktober 2015 geopend. www.waterliniemuseum.nl

Bezoek fort van Rhijnauwen

Fort Rijnauwen is het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een machtig vestingwerk dat door zijn bouwstijl en zijn gaafheid uniek is in ons land. Fort Rijnauwen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie werd aangelegd om Utrecht, Noord- en Zuid-Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten. Samen met enkele andere forten beschermde het als tweede forten-ring om Utrecht de stad tegen lange afstands kanonvuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Duitse bezetter gebruikt als munitiedepot en als fusilladeplaats. Honderden verzetshelden zijn er omgebracht. Elk jaar op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de Dodenherdenking herdacht. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het fort zijn functie als verdedigingswerk verloren. Behalve cultuurhistorisch monument is het fort, door de jarenlange afsluiting, ook een waardevol natuurgebied geworden. Om de natuur zoveel mogelijk rust te gunnen, is fort Rijnauwen alleen toegankelijk onder leiding van een gids.
Rondleidingen
Tussen 1 april en 1 oktober kunt u (vanaf 10 jaar) deelnemen aan een van de reguliere rondleidingen van Staatsbosbeheer.
* Woensdag om 10.30 uur
* Zaterdag om 13.30 uur
* Zondag 10.30 en 13.30 uur (Tijdens de fortenmaand september is fort Rijnauwen op zondag gratis toegankelijk volgens een aangepast programma.)
U kunt hiervoor niet reserveren. Er wordt verzameld bij het toegangshek. Een rondleiding kost € 5,00 en duurt 2,5 uur. Het fort is moeilijk toegankelijk voor mindervaliden. Halverwege de rondleiding kunt u in een van de manschappen-verblijven een kopje koffie, thee of glaasje fris drinken. Honden zijn niet toegestaan. Voor meer informatie neemt u contact op met Toerisme Utrecht: 0900-1288732 (EUR 1,30 per gesprek), infovvv@toerisme-utrecht.nl of ga naar www.bezoek-utrecht.nl

Boottocht vanuit Utrecht – Rhijnauwen

1. Vertrek Utrecht: 10.30 uur –> aankomst Rhijnauwen: 12.00 uur / Vertrek Rhijnauwen: 14.30 uur –> aankomst Utrecht: 16.00 uur
Vanuit het oude stadscentrum van Utrecht vaart u via de grachten naar de rivier de Kromme Rijn. U vaart door het natuurgebied Amelisweerd en Rhijnauwen waarna u uitstapt op ons terras voor een versnapering of een wandeling.
* in April, Mei en Juni vaart de Schuttevaer op woensdag en zondag
* in Juli en Augustus vaart de Schuttevaer op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag
* in September en Oktober vaart de Schuttevaer op woensdag en zondag
2. Vertrek Rhijnauwen: 13.00 uur –> aankomst Rhijnauwen 14.00 uur
Vanaf de steiger op ons terras vertrekt er een vaartocht van een uur die u laat genieten van de natuur, de historische gebouwen en de bossen van Amelisweerd.
* in April, Mei en Juni vaart de Schuttevaer op woensdag en zondag
* in Juli en Augustus vaart de Schuttevaer op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag
* in September en Oktober vaart de Schuttevaer op woensdag en zondag
3. Vaartocht over de Krommerijn, deze vaartocht dient gereserveerd te worden; www.schuttevaer.com/rondvaart-boottocht/rondvaart-over-de-kromme-rijn
Schuttevaer heeft ook een website met nog meer informatie en tochten: www.schuttevaer.com

Fietsroute Rhijnauwen, Odijk, Langbroek, Werkhoven, Vechten, Rhijnauwen, 25km

Fietsknooppunten; 41-44-43-42-78-76-60-62-2-39-40-41
Begin en Eindpunt van deze route is Theehuis Rhijnauwen. Een mooi rondje door het bos van Rhijnauwen, langs de Krommerijn, vervolgens een klein stukje door Bunnik richting Odijk en dan langs de vergezichten op de Utrechtse Heuvelrug vanaf de Langbroekerdijk met kastelen en torens, terug langs de weilanden aan de achterdijk richting vechten en weer terug naar Theehuis Rhijnauwen.
Bekijk hier de kaart via route.nl

 

What is around here?