Nieuw Amelisweerd


What is the story?


Zoals wel vaker het geval is bij huizen met een lange geschiedenis, is ook Nieuw Amelisweerd vaak van eigenaar gewisseld. Toen ridder Amelius uten Werde in de 13e eeuw overleed, begon een lange geschiedenis van overerving. In 1707 kwam het in bezit van Hendrik van Utenhove. Hij liet het tijdens het rampjaar 1672 zwaar beschadigde middeleeuwse kasteel slopen en bouwde Nieuw Amelisweerd. Van Utenhove begon ook met het aanplanten van een bos. Kort na 1771 werd het park uitgebreid in de vroege landschapsstijl en werd de Sneeuwklokjeslaan aangelegd. Deze bijzondere zichtas doet haar naam nog ieder jaar eer aan.

In 1810 kwamen het naastgelegen Oud- en Nieuw-Amelisweerd in het bezit van koning Lodewijk Napoleon. Op Nieuw-Amelisweerd wilde hij zijn manschappen vestigen, zelf wilde hij op Oud-Amelisweerd gaan wonen. Uiteindelijk bracht hij  hier slechts acht dagen door. Het huis werd verkocht aan de staatsraad en kanselier van het koninkrijk Holland Jan Pieter van Wickevoort Crommelin. Een jaar later werd de burgemeester van Utrecht Paulus Wilhelmus Bosch van Drakestein eigenaar. Zijn erfgenamen verkochten Nieuw Amelisweerd in 1964 aan de gemeente Utrecht.

Jaren stond het leeg, tot het huis in 1971 werd gekraakt. Op initiatief van de krakers is het huis opgeknapt en verbouwd tot appartementencomplex.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
14e eeuw / 1682
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Militair erfgoed
Type of building
Ridderhofstad
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Maatschappelijk, Museum
Availability
In gebruik
Address
Koningslaan 1
City
Bunnik

What happens nowadays?

Het huis is onderverdeeld in appartementen. Het park rondom Nieuw Amelisweerd is opengesteld voor publiek.

What can I do here?

Het park bij Nieuw-Amelisweerd is, samen met Oud-Amelisweerd en Rhijnauwen, een geliefde plek om te wandelen. Het park is vrij toegankelijk.

What is around here?