Oud-Amelisweerd

Provincie Utrecht


What is the story?


In 1761 kreeg baron Gerard Godard Taets van Amerongen landgoed Oud-Amelisweerd in leen van zijn vader. Hij liet er omvangrijke tuinen aanleggen en bouwde in 1770 het landhuis Oud-Amelisweerd als zomerverblijf. Dankzij zijn schoonvader die bewindvoerder was van de VOC kon hij de hand leggen op het schitterende Chinese behang waarmee de wanden van de twee belangrijkste vertrekken van Oud-Amelisweerd nog altijd zijn bekleed.

In 1808 kocht Lodewijk Napoleon, op dat moment de koning van Nederland, het landgoed, naar verluid voor zijn favoriete maîtresse mademoiselle Mourges-Dangeville. Lang heeft hij er niet van kunnen genieten; slechts acht dagen heeft hij hier doorgebracht. De volgende eigenaren van het landgoed, Paulus Wilhelmus Bosch van Drakestein en zijn erfgenamen, hebben het huis ook nooit intensief gebruikt. Hierdoor is Oud-Amelisweerd goeddeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Ook in de omliggende parken zijn nog veel oorspronkelijke elementen terug te vinden zoals honderden monumentale bomen.

Voor meer interessante informatie over Utrechts erfgoed kijk op www.utrechtaltijd.nl

Build in
1770
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen
Type of building
Zomerverblijf
Gebruik
Horeca, Museum, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Koningslaan 9
City
Bunnik
Owner
Provincie Utrecht

What happens nowadays?

In maart 2014 is Museum Oud Amelisweerd (MOA) geopend. MOA is een huis van kunst in de natuur. Het museum toont drie collecties in samenhang: de breedste en grootste collectie werken van Armando, top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd en unieke Chinese en andere historische behangsels.

Naast MOA is bakkerij en theeschenkerij De Veldkeuken gevestigd. De Veldkeuken bakt eigen brood en taarten. De ingrediënten zijn 100% biologisch. Groente, fruit en kruiden komen zo veel mogelijk van de naastgelegen eeuwenoude moestuinen of uit de streek.

Medewerkers vertellen over ‘hun’ landgoed:

What can I do here?

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 11-17 uur.
Gesloten op Koningsdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Maandagen gesloten behalve pinkstermaandag. De tuin en het park rondom MOA zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Vanwege het authentieke karakter van het landhuis geldt een beperking op het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in MOA aanwezig mag zijn. Het kan dus voorkomen dat u even moet wachten.
Rondleidingen
Rondleidingen door de bel-etage en de tentoonstelling zijn mogelijk op afspraak.
Wandelen

De parken van Oud-Amelisweerd zijn vrij toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op de website.

What is around here?