Baarnse Bos


Wat is het verhaal?


Het was de Amsterdamse handelaar Willem Gideon Deutz die hier, tussen 1733 en 1758, het uitgestrekte Baarnse Bos aangelegde bij het landgoed De Eult. Het was toen populair om bij een landhuis een parkbos in Franse stijl aan te leggen: planmatig, royaal maar wel overzichtelijk. Na het overlijden van Deutz kwam het landgoed in handen van het huis Oranje-Nassau. Het huis was bestemd voor de tienjarige Willem V, die er zijn schelpen, stenen en mineralen kon onderbrengen. 

Het huis De Eult werd in 1774 afgebroken en aan het eind van de 19e eeuw werd het Baarnse Bos publiek wandelpark. Een trouwe bezoeker was Koningin Emma die in het naastgelegen paleis Soestdijk woonde. 

Bouwjaar
1733 / 1758
Type erfgoed
Kastelen en buitenplaatsen, Ruimtelijk erfgoed
Soort gebouw
Park
Gebruik
Cultuur, Recreatie
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Amsterdamsestraatweg 0
Plaatsnaam
Baarn

Wat gebeurt hier nu?

Eind 19de eeuw werd het Baarnse Bos publiek wandelpark. Staatsbosbeheer heeft ‘de Baarnse Boswandeling’ uitgezet. Indrukwekkend zijn vooral de eeuwenoude oorspronkelijke eiken en beuken die hier en daar nog staan.

Het gedeeltelijk verwaarloosde bos wordt sinds 2011 gerenoveerd. Er is begonnen met de Grote Kom. Deze vergrote vijver is opnieuw uitgegraven en kreeg een stenen omranding. Naast het opknappen van de Grote Kom zijn ook de entree aan de Van Heutszlaan en de Wittelaan naar de Grote Kom onder handen genomen.

Wat is hier in de buurt?