Baarnse Bos


What is the story?


Het was de Amsterdamse handelaar Willem Gideon Deutz die hier, tussen 1733 en 1758, het uitgestrekte Baarnse Bos aangelegde bij het landgoed De Eult. Het was toen populair om bij een landhuis een parkbos in Franse stijl aan te leggen: planmatig, royaal maar wel overzichtelijk. Na het overlijden van Deutz kwam het landgoed in handen van het huis Oranje-Nassau. Het huis was bestemd voor de tienjarige Willem V, die er zijn schelpen, stenen en mineralen kon onderbrengen. 

Het huis De Eult werd in 1774 afgebroken en aan het eind van de 19e eeuw werd het Baarnse Bos publiek wandelpark. Een trouwe bezoeker was Koningin Emma die in het naastgelegen paleis Soestdijk woonde. 

Build in
1733 / 1758
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Ruimtelijk erfgoed
Type of building
Park
Gebruik
Cultuur, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Amsterdamsestraatweg 0
City
Baarn

What happens nowadays?

Eind 19de eeuw werd het Baarnse Bos publiek wandelpark. Staatsbosbeheer heeft ‘de Baarnse Boswandeling’ uitgezet. Indrukwekkend zijn vooral de eeuwenoude oorspronkelijke eiken en beuken die hier en daar nog staan.

Het gedeeltelijk verwaarloosde bos wordt sinds 2011 gerenoveerd. Er is begonnen met de Grote Kom. Deze vergrote vijver is opnieuw uitgegraven en kreeg een stenen omranding. Naast het opknappen van de Grote Kom zijn ook de entree aan de Van Heutszlaan en de Wittelaan naar de Grote Kom onder handen genomen.

What is around here?