Kasteel Loenersloot


What is the story?


Kasteel Loenersloot is gebouwd als donjon, een versterkte toren, op een heuvel. Rond Loenen lagen ooit acht kastelen maar alleen Loenersloot overleefde. Vanaf de 15e eeuw is het kasteel een zogenaamde ridderhofstad, een typisch Utrechtse term die veel zegt over de politieke verhoudingen in de provincie in die tijd.

Het kasteel is meerdere malen verbouwd. Het is niet altijd wat het lijkt. De kantelen op de toren bijvoorbeeld, doen heel middeleeuws aan maar stammen uit de 19e eeuw. In 1997 overlijdt de laatste bewoonster en wordt het kasteel overgedragen aan Stichting Kasteel Loenersloot. Utrechts Landschap beheert het kasteel en sinds de restauratie in 2012 is het opengesteld voor publiek.

Build in
voor 1285
Type of heritage
Kastelen en buitenplaatsen, Woonhuis
Type of building
Kasteel
Gebruik
Museum, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Rijksstraatweg 211
City
Loenersloot

What happens nowadays?

Het kasteel en de bijgebouwen zijn particulier bewoond. Een deel van het kasteel is beperkt opengesteld. Het park is dagelijks geopend.

What can I do here?

 

Bezoekersinformatie

Van april tot oktober worden op donderdag en zaterdag rondleidingen door kasteel gegeven. Rondleidingen worden georganiseerd door vrijwillige gidsen van Utrechts Landschap en duren anderhalf uur. Bezoekers komen in een aantal fraaie kamers, beklimmen de toren en dalen af naar de kelders. De groepen bestaan uit maximaal 20 personen, die vanwege enkele kleinere ruimten in het kasteel na een gezamenlijke verwelkoming worden gesplitst in twee groepen. Reserveren is noodzakelijk.

Direct reserveren

Van 1 oktober tot 1 april is het kasteel dicht en niet te bezichtigen. De rondleidingen starten weer vanaf 1 april 2016.

Prijzen

Volwassenen € 8,50
Beschermers van Utrechts Landschap € 5,00
Kinderen t/m 12 jaar € 4,00
Gezinnen* € 15,-

* Gezinnen: deze actieprijs geldt alleen tijdens korte schoolvakanties en op donderdagen in juli en augustus (maximaal 4 personen).

Groepen
Voor bezoeken met grote groepen kunt u contact opnemen met de commissie Kasteel Loenersloot via commissiekasteelloenersloot@gmail.com. Kasteel Loenersloot is niet te huur voor vergaderingen, feesten, het maken van trouwfoto’s, e.d. Het park is dagelijks geopend.

What is around here?