Pand Paulus


What is the story?


Rond 1600 was dit een brouwerij, genaamd ‘Het Hellebaart’, later ‘De Swarte Leeuw’. J.C.J. Nolet erfde het in 1844 en verkocht het in 1871 aan de zendingsvereniging Paulus. Na de verbouwing in 1873 werd er kerk gehouden door respectievelijk de vrijzinnigen, de Nederlandse Protestantenbond en de Evangelisch Hervormden. Dominee-dichter François HaverSchmidt, alias Piet Paaltjens, preekte hier vaak. In 1888 kreeg het pand een rijk bewerkte puntgevel met grote rondboogvensters en werd de gevel aangepast. In 1995 heeft SBSS het pand gerestaureerd.

Build in
Rond 1600
Type of heritage
Industrieel erfgoed, Religieus erfgoed
Type of building
Voormalige Brouwerij en Kerk
Gebruik
Cultuur
Availability
In gebruik
Address
Korte Haven 125
City
Schiedam

What happens nowadays?

Onder de naam Stichting KunstWerkt (SKW) worden sinds 1996 door verenigde kunstenaars allerhande activiteiten ondernomen waarbij het maken en het genieten van kunst centraal staat. De aangesloten leden zijn, merendeels Schiedamse, professionals. SKW is sinds 1996 gehuisvest in Pand Paulus.

Vanaf 2014 is Yogastudio Yoia op de bovenverdieping van Pand Paulus gevestigd. Yoia is een erkende yogastudio voor traditionele hatha yoga. Dagelijks zijn er lessen voor volwassenen, kinderen en zwangeren. Daarnaast zijn worden er diverse cursussen en workshops aangeboden op het gebied van yoga, meditatie, mindfulness en welzijn.

What can I do here?

In de yogastudio zijn wekelijks lessen te volgen en regelmatig workshops en cursussen. Voor actuele informatie kijkt u op www.yoia.nl of www.facebook.com/yoiayoga. De exposities van Kunstwerkt zijn van vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Daarnaast wordt regelmatig op zondagmiddag de ‘Piet Paaltjens wandeling’ georganiseerd. O.l.v. een gids wandelt u door de oude binnenstad van Schiedam langs de plaatsen van dominee-dichter François HaverSchmidt, alias Piet Paaltjens, (1835-1894). Voor het actuele overzicht en data zie www.stichtingkunstwerkt.nl.