Pand Paulus


Wat is het verhaal?


Rond 1600 was dit een brouwerij, genaamd ‘Het Hellebaart’, later ‘De Swarte Leeuw’. J.C.J. Nolet erfde het in 1844 en verkocht het in 1871 aan de zendingsvereniging Paulus. Na de verbouwing in 1873 werd er kerk gehouden door respectievelijk de vrijzinnigen, de Nederlandse Protestantenbond en de Evangelisch Hervormden. Dominee-dichter François HaverSchmidt, alias Piet Paaltjens, preekte hier vaak. In 1888 kreeg het pand een rijk bewerkte puntgevel met grote rondboogvensters en werd de gevel aangepast. In 1995 heeft SBSS het pand gerestaureerd.

Bouwjaar
Rond 1600
Type erfgoed
Industrieel erfgoed, Religieus erfgoed
Soort gebouw
Voormalige Brouwerij en Kerk
Gebruik
Cultuur
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Korte Haven 125
Plaatsnaam
Schiedam

Wat gebeurt hier nu?

Onder de naam Stichting KunstWerkt (SKW) worden sinds 1996 door verenigde kunstenaars allerhande activiteiten ondernomen waarbij het maken en het genieten van kunst centraal staat. De aangesloten leden zijn, merendeels Schiedamse, professionals. SKW is sinds 1996 gehuisvest in Pand Paulus.

Vanaf 2014 is Yogastudio Yoia op de bovenverdieping van Pand Paulus gevestigd. Yoia is een erkende yogastudio voor traditionele hatha yoga. Dagelijks zijn er lessen voor volwassenen, kinderen en zwangeren. Daarnaast zijn worden er diverse cursussen en workshops aangeboden op het gebied van yoga, meditatie, mindfulness en welzijn.

Wat kan ik hier doen?

In de yogastudio zijn wekelijks lessen te volgen en regelmatig workshops en cursussen. Voor actuele informatie kijkt u op www.yoia.nl of www.facebook.com/yoiayoga. De exposities van Kunstwerkt zijn van vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Daarnaast wordt regelmatig op zondagmiddag de ‘Piet Paaltjens wandeling’ georganiseerd. O.l.v. een gids wandelt u door de oude binnenstad van Schiedam langs de plaatsen van dominee-dichter François HaverSchmidt, alias Piet Paaltjens, (1835-1894). Voor het actuele overzicht en data zie www.stichtingkunstwerkt.nl.