Drents Museum

Provincie Drenthe


What is the story?


In het voormalige provinciehuis (gebouwd eind 19e eeuw door rijksbouwmeester Van Lokhorst) werd in 1854 het Drents Museum opgericht. Vanwege het succes van het negende Nederlandsch Landhuishoudkundig Congres richtten Provinciale Staten van Drenthe een eigen museum op. Voor het herbergen van de collectie werden aanvankelijk enkele kasten in het Gouvernementshuis gekozen. Na een eerdere verhuizing wegens ruimtegebrek naar een tweetal kamers aan de Noordersingel betrok het ‘Provinciaal Museum voor Oudheden’ in 1902 de begane grond van het gebouw van het Rijksarchief. Kort na de restauratie in de jaren 1957-’59 werd het Ontvangershuis in gebruik genomen. In 1973 kon het museum in het oude Provinciehuis worden ondergebracht inclusief de Abdijkerk en het Drostenhuis.

Build in
1885, 1996 en 2011
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
Provinciehuis
Gebruik
Maatschappelijk, Museum
Availability
In gebruik
Address
Brink 1
City
Assen
Owner
Provincie Drenthe

What happens nowadays?

Ontstaan vanuit een kast voorwerpen uit Drenthe is het Drents Museum uitgegroeid tot een toonaangevend museum op het gebied van archeologie, kunst 1885-1935 en hedendaags realisme met een publieks- en tentoonstellingsruimte van maar liefst 4.600 m². Het Drents Museum is een van de oudste musea van Nederland. Het gebouw staat op een plek met een rijk verleden. Het historische museumcomplex bestaat uit 4 monumentale gebouwen (Abdijkerk, provinciehuis, Drostenhuis en Ontvangershuis) die allen de status van rijksmonument hebben. In 1996 is het Drents Museum verbouwd, waarbij verschillende historische panden ingenieus met elkaar zijn verbonden. In 2011 kreeg het museum een compleet nieuwe tentoonstellingsvleugel erbij, van de hand van architect Erick van Egeraat. De collectie telt meer dan 90.000 voorwerpen op het gebied van archeologie, kunst 1885-1935 en hedendaags realisme. Het museum behoort tot een van de best bezochte musea van Nederland.

What can I do here?

Het Drents Museum heeft alles in zich voor een leuk en interessant dagje uit, voor jong én oud. Als bezoeker vind je er grote (inter)nationale tentoonstellingen en vaste presentaties op het gebied van archeologie, hedendaags realisme en kunst 1885-1935. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Zij kunnen zich uitleven in het Kindermuseum, waar ze alles leren over energie van het verleden, heden en de toekomst. In Het Grootste Poppenhuis van Nederland duik je in het verleden en maak je kennis met het Drenthe van de 18de eeuw. Een bezoek aan het gezellige Grandcafé Krul, de Museumtuin en de uitgebreide Museumshop maken een dagje Drents Museum compleet. Het gebouw zelf is trouwens ook een bezoek meer dan waard.