Korenmetershuis

Bond Heemschut


What is the story?


In het Korenmetershuisje hield het zogenaamde Korenmetersgilde kantoor.Het gilde leverde een bijdrage aan de eerlijke handel in graan. Zij hadden als taak de inhoudsmaten van de korenhandelaren te controleren. Deze inhoudsmaten heetten de korenmaten en werden afgestreken met een strijkstok. Daarna werden ze geijkt met een brandmerk. Het Korenmetershuisje werd gebouwd in 1620 in de stijl van de Hollandse renaissance en in 1886 gerestaureerd. Het pandje staat helemaal vrij aan de Nieuwezijds Kolk, ooit een waterloop van de Amstel naar de lager gelegen weilanden rond de stad.

Heemschut – Alles over monumenten from Taco Zwaanswijk on Vimeo.

Build in
1620, Restauratie 1886
Type of heritage
Bedrijfsmatig erfgoed
Type of building
kantoorgebouw, Hollandse renaissance, gildenpand
Gebruik
Bedrijvigheid, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Nieuwezijds Kolk 28
City
Amsterdam
Owner
Bond Heemschut

What happens nowadays?

In het Korenmetershuis is sinds 1967 het landelijk bureau van Erfgoedvereniging Bond Heemschut gevestigd. Heemschut is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het behoud en de bescherming van waardevolle gebouwen en gebieden. Ze is een van de oudste belangenorganisaties voor monumenten en cultureel erfgoed. Sinds 2012 is in hier ook de Stichting Open Monumentendag gevestigd, die de landelijke Open Monumentendagen in september organiseert.

What can I do here?

Het Korenmetershuis is voor publiek geopend tijdens de Open Monumentendag in september. Daarnaast bent u welkom als u meer informatie wilt over de Monumentendag of het werk van Heemschut. Als u aanbelt, geven we u graag meer informatie. Scholen en groepen zijn welkom op afspraak.

What is around here?