Korenmetershuis

Bond Heemschut


Wat is het verhaal?


In het Korenmetershuisje hield het zogenaamde Korenmetersgilde kantoor.Het gilde leverde een bijdrage aan de eerlijke handel in graan. Zij hadden als taak de inhoudsmaten van de korenhandelaren te controleren. Deze inhoudsmaten heetten de korenmaten en werden afgestreken met een strijkstok. Daarna werden ze geijkt met een brandmerk. Het Korenmetershuisje werd gebouwd in 1620 in de stijl van de Hollandse renaissance en in 1886 gerestaureerd. Het pandje staat helemaal vrij aan de Nieuwezijds Kolk, ooit een waterloop van de Amstel naar de lager gelegen weilanden rond de stad.

Heemschut – Alles over monumenten from Taco Zwaanswijk on Vimeo.

Bouwjaar
1620, Restauratie 1886
Type erfgoed
Bedrijfsmatig erfgoed
Soort gebouw
kantoorgebouw, Hollandse renaissance, gildenpand
Gebruik
Bedrijvigheid, Maatschappelijk
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Nieuwezijds Kolk 28
Plaatsnaam
Amsterdam
Eigenaar
Bond Heemschut

Wat gebeurt hier nu?

In het Korenmetershuis is sinds 1967 het landelijk bureau van Erfgoedvereniging Bond Heemschut gevestigd. Heemschut is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het behoud en de bescherming van waardevolle gebouwen en gebieden. Ze is een van de oudste belangenorganisaties voor monumenten en cultureel erfgoed. Sinds 2012 is in hier ook de Stichting Open Monumentendag gevestigd, die de landelijke Open Monumentendagen in september organiseert.

Wat kan ik hier doen?

Het Korenmetershuis is voor publiek geopend tijdens de Open Monumentendag in september. Daarnaast bent u welkom als u meer informatie wilt over de Monumentendag of het werk van Heemschut. Als u aanbelt, geven we u graag meer informatie. Scholen en groepen zijn welkom op afspraak.

Wat is hier in de buurt?