VOC-pakhuis


Wat is het verhaal?


Het pakhuis werd in 1606 door de Verenigde Oostindische Compagnie gebouwd. Er is weinig bekend over de eerste eeuwen van de geschiedeins van het pand. Vanaf 1860 werd het pand gebruikt door verschillende instellingen. Daarnaast werd een deel van het pand bewoond. Het bood achtereenvolgens plaats aan soldaten en onderofficieren, een consultatiebureau, een arbeidsbureau, een school, een groentewinkel, het Rode Kruis en vele andere maatschappelijke instellingen. Ook is het pand in de loop der jaren ingrijpend verbouwd en gerestaureerd. De bijzondere grenenhouten kapconstructie en de balklagen zijn nog authentiek. In 2004/2005 is het pand gerestaureerd door Stichting Stadsherstel Hoorn. Op dit moment wordt het pand gebruikt door een tandartspraktijk en de Vereniging Oud Hoorn. Buiten de receptie is het pand niet vrij toegankelijk.

Bouwjaar
1606
Type erfgoed
Maatschappelijk erfgoed
Soort gebouw
Pakhuis
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Maatschappelijk
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Pakhuisstraat 1
Plaatsnaam
Hoorn

Wat gebeurt hier nu?

Het VOC-pakhuis fungeert als praktijkruimte voor een aantal tandartsen. Verder is het pakhuis het onderkomen van de vereniging Oud Hoorn.

Wat kan ik hier doen?

Op dit moment wordt het pand gebruikt door een tandartsencollectief en de Vereniging Oud Hoorn. Buiten de receptie is het pand niet vrij toegankelijk.