VOC-pakhuis


What is the story?


Het pakhuis werd in 1606 door de Verenigde Oostindische Compagnie gebouwd. Er is weinig bekend over de eerste eeuwen van de geschiedeins van het pand. Vanaf 1860 werd het pand gebruikt door verschillende instellingen. Daarnaast werd een deel van het pand bewoond. Het bood achtereenvolgens plaats aan soldaten en onderofficieren, een consultatiebureau, een arbeidsbureau, een school, een groentewinkel, het Rode Kruis en vele andere maatschappelijke instellingen. Ook is het pand in de loop der jaren ingrijpend verbouwd en gerestaureerd. De bijzondere grenenhouten kapconstructie en de balklagen zijn nog authentiek. In 2004/2005 is het pand gerestaureerd door Stichting Stadsherstel Hoorn. Op dit moment wordt het pand gebruikt door een tandartspraktijk en de Vereniging Oud Hoorn. Buiten de receptie is het pand niet vrij toegankelijk.

Build in
1606
Type of heritage
Maatschappelijk erfgoed
Type of building
Pakhuis
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Pakhuisstraat 1
City
Hoorn

What happens nowadays?

Het VOC-pakhuis fungeert als praktijkruimte voor een aantal tandartsen. Verder is het pakhuis het onderkomen van de vereniging Oud Hoorn.

What can I do here?

Op dit moment wordt het pand gebruikt door een tandartsencollectief en de Vereniging Oud Hoorn. Buiten de receptie is het pand niet vrij toegankelijk.