Tuinhuisje


What is the story?


Ooit waren het er 35, maar daarvan zijn er nog 8 van over. De tuinhuisjes rondom Hattem, zijn uniek voor de stad. Deze vrijstaande tuinhuisjes stonden op een afzonderlijk tuinperceel, meestal net buiten de gracht. Een van die tuinhuisjes is het ‘Voermankoepeltje’. Het huis je is vernoemd naar oud eigenaar Jan Voerman, die hier rechts van woonde en in 1900 in eigenaar werd. Sinds 1976 is dit tuinhuisje eigendom van de Stichting Stadskern Hattem.
In 2010 werden op initiatief van De Stichting Stadskern Hattem, zes van de acht overgebleven tuinhuisjes in één omvattend project gerestaureerd. Alle acht tuinhuisjes zijn rijks- of gemeentelijk monument.

Build in
begin 19e eeuw
Type of heritage
Bedrijfsmatig erfgoed
Type of building
Tuinhuisje
Gebruik
Cultuur, Overig, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Geldersedijk 1a
City
Hattem

What happens nowadays?

Het Voermankoepeltje is momenteel in gebruik als atelier door mevrouw Bots-Van Blokland. Het huisje heeft nog een souterrain met keukentje en toilet.
De zes tuinhuisjes die in 2010 zijn gerestaureerd, zijn allen in  particulier bezit en als zodanig nog steeds in gebruik.

What can I do here?

De meeste tuinhuisjes zijn zichtbaar vanaf de openbare weg. Als u buitenom de grachten loopt, zoals aan de Kleine Gracht, de Grote Gracht, de Stadslaan en de Geldersedijk, zult u er zeker enige tuinhuisjes tegen komen. Veel plezier met het ontdekken.