Molenensemble Hattem


Wat is het verhaal?


‘De Fortuin’ is een mooi voorbeeld van van een windkorenmolen met een molenhuis. Deze werden gebouwd op de oude vestingwallen van Hattem. Het is niet de eerste molen op deze plek. In de middeleeuwen stond hier al een zogenaamde ‘standerdmolen’. De huidige achtkantige gemetselde onderbouw uit 1852 werd in 1816 gebouwd en was oorspronkelijk van hout. Nog steeds wordt in de molen door een groep vrijwilligers wordt hier wekelijks meel gemalen, o.a. voor het Bakkerijmuseum.

Bouwjaar
1816
Type erfgoed
Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Molen
Gebruik
Bedrijvigheid, Recreatie
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Molenbelt 5
Plaatsnaam
Hattem

Wat gebeurt hier nu?

Het bijbehorende molenhuis wordt in 2015 door Stichting Stadskern Hattem gerenoveerd en daarna voor educatieve en facilitaire doeleinden ingezet. Ook het gebied rondom de molen zal in 2015 door de gemeente opnieuw worden ingericht.

Wat kan ik hier doen?

De molen is in ieder geval op de zaterdagmiddagen van 13.30 tot 17.00 uur in bedrijf en opengesteld voor publiek. Entree is gratis. Ook de winkel in de molen is dan geopend. Verder is de molen voor groepen op afspraak te bezichtigen. Hiervoor kan men o.a. via de website, www.molendefortuin.nl, contact opnemen voor een afspraak.