Sigarenfabriek Smit en Ten Hove

Gemeente Kampen


Wat is het verhaal?


De geschiedenis van Kampen is onlosmakelijk verbonden met de sigarenindustrie. De sigarenfabriek Smit en Ten Hove is één van de vele sigarenfabrieken die zich in de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw in de Kamper binnenstad bevinden. De firma Smit en Ten Hove vestigt zich in 1896 aan de Oudestraat. Het voormalige fabriekscomplex aan beide zijden van de Breedesteeg is in het eerste kwart van 20ste eeuw in fasen ontstaan naar ontwerp van de Kamper architect G.B. Broekema. De sigarenfabriekwerd in 1975 overgenomen door Douwe Egberts. Tot eind jaren ’70 van de 20e eeuw was de fabriek in dit complex gevestigd.

Bouwjaar
1906
Type erfgoed
Bedrijfsmatig erfgoed
Soort gebouw
Sigarenfabriek
Gebruik
Bedrijvigheid, Winkel
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Oudestraat 45
Plaatsnaam
Kampen
Eigenaar
Gemeente Kampen

Wat gebeurt hier nu?

In 1996 is de voormalige sigarenfabriek met medewerking van Stichting Stadsherstel Kampen omgebouwd tot een winkelbestemming met daarboven appartementen.

Wat kan ik hier doen?

De gevelreclame van Balmoral is aangebracht op wat eens één van de personeelstoegangen was tot de sigarenfabriek Smit en Ten Hove. De sigarenmerken Balmoral en White Ash waren slechts twee van de vele merken die door Smit en Ten Hove op de markt zijn gebracht. Met name Balmoral werd gezien als de Rolls Royce onder de sigaren. De sigaren van het merk werden in 1936 gepresenteerd als sigaren met de allure van een koninklijk kasteel. Daarom werd als beeldmerk gekozen voor Balmoral Castle, het buitenverblijf van de Britse koninklijke familie in Schotland. De voormalige sigarenfabriek is nu in gebruik als winkelpand.