Kleinste Huisje van Kampen

Gemeente Kampen


What is the story?


Het Kleinste Huisje van Kampen is vermoedelijk ergens in de tweede helft van de 17de eeuw gebouwd. Het pandje heeft vermoedelijk altijd dienst gedaan als woonhuis en heeft zo schijnt zelfs eens een gezin met vijf kinderen onderdak geboden. In de jaren zestig van de 20ste eeuw verliet de laatste bewoner het pandje. Het dreigde te verpauperen nadat het het predicaat ‘onbewoonbaar verklaard’ had verkregen. Gelukkig ontfermde de ‘overbuurman’ en schilder J. Bres zich over het pand. Het exterieur werd opgeknapt terwijl het pandje zelf voor opslag van schildermaterialen diende. Inmiddels werd het pandje ook als rijksmonument aangemerkt. Na opnieuw dreigend verval werd het in 1989 door de gemeente Kampen aangekocht.

Build in
Tweede helft van de 17de eeuw
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woning
Gebruik
Museum
Availability
In gebruik
Address
Burgwal 98
City
Kampen
Owner
Gemeente Kampen

What happens nowadays?

Aanvankelijk leefde bij Stadsherstel het idee om na restauratie in het pandje een kleine permanente expositie over het werk van de stichting en over stadsvernieuwing in Kampen onder te brengen. Tijdens stadswandelingen zou deze expositie en het huisje zelf bezocht kunnen worden. Uiteindelijk werd dit idee niet gerealiseerd. Na voltooiing van de restauratie in zomer 1992, werd het pandje weer verkocht aan de gemeente Kampen die er uiteindelijk een museale bestemming aan gaf. Buurtbewoner mevrouw G. Knul-Schreurs mocht er haar omvangrijke verzameling van spullen uit grootmoeders tijd in onderbrengen.

What can I do here?

Op afspraak neemt mevrouw G. Knul-Schreurs de bezoekers mee terug naar de tijd toen dit ‘poppenhuis’ nog werd bewoond. Maar ook voor de gewoon voorbij wandelende toerist is een blik door de kleine ramen in de vol ingerichte kamer van het Kleinste Huisje van Kampen een waar feest. Voor het maken van een afspraak voor bezichtiging kunt u contact opnemen met:

Tourist Info Punt Kampen (voorheen VVV) – Bos TheReadShop
Oudestraat 41-43
8261 CD Kampen
Telefoon (038) 332 25 22.