De Pelmolen


What is the story?

De Pelmolen werd aanvankelijk gebouwd als pakhuis. Na 10 jaar werd er een grut- en pelmolen (maakt van haver > havermout en van gerst > gort) aan toegevoegd. De molenaar woonde in de woning. De molen heeft slechts korte tijd als zodanig gefunctioneerd. Vanaf 1750 werd het pakhuis een woonhuis voor diverse Bredase gezinnen.

Het pakhuis heeft vervolgens dienst gedaan als: kledingmagazijn defensie (1835), gasthuis cholerapatiënten (1849), stedelijk werkhuis – koehaartapijtfabriek (1855), kleding magazijn defensie (1860), machinefabriek Backer & Rueb (interbellum), filmvoorstellingen (na de 2e Wereld Oorlog), depot voor het Stedelijk Museum – opslag van heiligenbeelden en historische gebruiksvoorwerpen (vanaf 1967), Politie Breda fietsendepot (vanaf 1982).

Build in
1687
Type of heritage
Bedrijfsmatig erfgoed, Industrieel erfgoed
Type of building
Pelmolen
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
Address
Jan van Polanenkade 26
City
Breda

What happens nowadays?

Graanpakhuis De Pelmolen is in 2009 door Stadsherstel Breda aangekocht. In september 2012 werd gestart met de restauratie/renovatie o.l.v. Rienks architecten. In het voorjaar 2013 werd het pand opgeleverd en werd het pand in gebruik genomen door een architectenkantoor (Rienks-architecten), een constructiebureau (R2) en een installatiebureau (M3E).

What can I do here?

In de Pelmolen zit momenteel een Architectenkantoor, een Constructie-adviesbureau en een Installatietechnisch Adviesbureau. Regelmatig komen hier kantoorruimtes vrij