Kromme Nieuwegracht 43

Stadsherstel Midden-Nederland


What is the story?


Aan de Kromme Nieuwegracht staan statige herenhuizen. Dit pand kent een roerige geschiedenis, zowel op het gebied van de bouw als qua diversiteit aan bewoners. Het huis vindt haar oorsprong in de middeleeuwen en was toen gelegen op het gebied van de vroegere immuniteit van Sint Pieter. Dit was een gebied dat deel uitmaakte van de kloostergemeenschap. De huidige opzet van het gebouw stamt uit het begin van de 18e eeuw. De bewoners destijds, het echtpaar Schlosser-Beeldsnijder, lieten het pand uitbreiden en verbouwen. Boven het balkon heeft het echtpaar hun monogram laten zetten: SBBS.
In de jaren ’70 raakte het pand in verval en eind jaren ’80 werd het gekraakt. Op 14 mei 1982 kocht de gemeente het pand aan. De zittende gebruikers mochten er blijven wonen als woongroep, maar het pand werd eerst grondig opgeknapt. Bijzonder aan het project was dat de werkzaamheden grotendeels door de bewoners zelf werden uitgevoerd, in samenwerking met de gemeente.

Type of heritage
Woonhuis
Type of building
woonhuis
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Kromme Nieuwegracht 43
City
Utrecht
Owner
Stadsherstel Midden-Nederland

What happens nowadays?

Nu, ruim 30 jaar nadat de gemeente het pand heeft gekocht, is het gebouw in handen van Stadsherstel Midden-Nederland en wordt het pand nog steeds als woonhuis gebruikt door woonvereniging De Truttige Tuyl.

What can I do here?

Het pand wordt bewoond. Tijdens bijzondere gelegenheden, zoals Open Monumentendag, kunt u soms het pand van binnen bezoeken.

What is around here?