Haarlemmermeerstation DEMO

Gemeente Amsterdam


What is the story?


Dorpen vierden dagenlang feest, toen het spoornet rondom Haarlemmermeer begin vorige eeuw werd aangelegd. Eindelijk kwam er een einde aan hun isolement. Het Haarlemmermeerstation – dat tot 1933 station Willemspark heette – was het grootste station van de Haarlemmermeerlijnen. Hier reed vanaf 1915 de stoomtrein van en naar Aalsmeer. Het gebouw bestond uit een goederen- en bagagelokaal, een loket, wachtkamers, een restauratie en kantoren. Boven waren de woningen van de restaurateur en de stationschef. Het Haarlemmermeer-spoornet bleek geen succes. De bus nam de rol van de trein over en in 1950 stopte het personenvervoer compleet. Het goederenvervoer hield het nog vol tot in de jaren ’70, maar het Haarlemmermeerstation werd toen al jaren niet meer aangedaan.

Een filmpje over de opkomst en de teloorgang van de Haarlemmermeerlijnen:

Build in
1914
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Stationsgebouw
Gebruik
Evenementen, Horeca
Availability
In gebruik
Address
Amstelveenseweg 264
City
Amsterdam
Owner
Gemeente Amsterdam

What happens nowadays?

Het Haarlemmermeerstation verkeert in goede staat, er zijn nog veel originele details intact, zoals de granieten vloeren, de geglazuurde tegels en de perronhekjes. Ook het loket, waar reizigers een kaartje konden kopen is er nog altijd. Vlakbij de hoofdingang staat de naam van de architect van het Haarlemmermeerstation, H. van Emmerik jr. uit Hilversum, in sierlijke letters geschreven.

In een deel van het station huist de Elektrische Amsterdamse Museumtram en in een van de twee grote wachtlokalen is Macy’s gevestigd. Macy’s verhuurt de ruimte voor vergaderingen, bruiloften, borrels, diners, feesten en partijen.

What can I do here?

Maak een ritje met een historische tram!

Tussen medio april en eind oktober kunt u op zondagen tussen 11.00 en 17.00 uur voor € 4,00 een ritje maken langs het fraaie traject Amsterdamse Bos – Bovenkerk. Het thema van Open Monumentendag 2014 is ‘Reizen’. Het Haarlemmermeerstation is dan ook open met een speciaal programma. De details hierover volgen nog.

Een filmpje over dit ritje door het groen:

What is around here?

More information