De ’s-Gravenhaagsche Stadsrijschool


Wat is het verhaal?


Dit is de oudste manege van Nederland. Bijna 150 jaar geleden, in 1806, gaf Lodewijk Napoleon opdracht tot de bouw van een burgerrijschool op deze plek. Bij zijn vertrek in 1810 schonk hij de rijschool aan de stad Den Haag die de manege vervolgens uitriep tot Stadsrijschool. De school kwam in 1903 in particuliere handen toen hij door stedelijke rentmeesters werd overgedragen. Het complex bestaat uit een aantal gebouwen waaronder stallen, rijzalen en een koetshuis.

Bouwjaar
1773
Type erfgoed
Bedrijfsmatig erfgoed
Soort gebouw
Rijschool
Gebruik
Bedrijvigheid, Recreatie
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Kazernestraat 50
Plaatsnaam
Den Haag

Wat gebeurt hier nu?

De ’s Gravenhaagsche Stadsrijschool is kleinschalig en er heerst een vriendelijke sfeer. Er wordt nog altijd rijles gegeven, in Nederlands en Engels, voor fanatieke rijders in de dressuursport of springen, maar ook voor die rijders die op een recreatieve manier van de paardensport willen genieten tijdens buitenritten.

Wat kan ik hier doen?

Op de ’s-Gravenhaagsche Stadsrijschool worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Een aantal keer per jaar vinden er  onderlinge dressuur- en springwedstrijden voor alle niveaus plaats en jaarlijks ,op Tweede Kerstdag, het zogenaamde Kerstspringen. Daarnaast worden ook kinderfeestjes, bedrijfsuitjes en teambuilding cursussen georganiseerd.