De Bleek 2

Stichting Wijnhuisfonds


What is the story?


Deze plek dankt zijn naam aan de relatief korte periode dat het als bleekplaats werd gebruikt door wasserij Wissink. Op het grasveld werd het wasgoed uitgelegd, waarna het door een chemische reactie met het gras gebleekt werd, een 19e-eeuws fenomeen. In de 17e en 18e eeuw werd deze lap grond verpacht aan burgers en bedrijven waarvoor doorgangen in de stadsmuur werden gemaakt om binnen te komen. De zogenaamde ‘benedentuin’ werd onder meer gebruikt als tuin, boomgaard en naar het schijnt in de 15e eeuw ook als wijngaard. De boomgaard leverde met abrikozen, bessen en pruimen o.a. grondstoffen voor de bekende Zutphense brandewijnstokerij van de firma v/h Mispelblom. Op de plek waar nu het witte huis staat (te zien vanaf de Martinetsingel) stond de Doodgraverstoren die bewoond werd door de doodgraver van de stad. Op de Bleek staan nog veel appel- en perenbomen van oude rassen, waaronder een monumentale mispelboom.

Build in
17e eeuw
Type of heritage
Agrarisch erfgoed
Type of building
Boomgaard
Gebruik
Maatschappelijk, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Martinesingel 1
City
Zutphen
Owner
Stichting Wijnhuisfonds

What happens nowadays?

De boomgaard wordt in opdracht van het Wijnhuisfonds professioneel onderhouden door een hovenier. Een deel van de ‘benedentuin’ wordt verhuurd aan een tuingroep. De Bleek is regulier niet toegankelijk voor publiek. Alleen tijdens de Open Monumentendagen en voor een enkele bijzondere gelegenheid wordt hiervoor een uitzondering gemaakt. Jaarlijks wordt een groot deel van het fruit geplukt door Het Dagelijks Bestaan en/of de Voedselbank Zutphen. Zij gebruiken de oogst voor rechtstreekse consumptie en maken er sap of jam van om te verkopen. De opbrengst komt op deze manier ten goede aan de maatschappij.

What can I do here?

U kunt de Bleek jaarlijks bezoeken tijdens de Open Monumentendagen in september.

What is around here?

More information


Themes and routes

Theme: Route Zutphen Monumentaal

Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Zutphen Monumentaal” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route