Walburgistoren

Zutphen


Wat is het verhaal?


De toren van de Walburgiskerk was ooit de hoogste van Nederland. Hij is tussen de 13e en 16e eeuw gebouwd en heeft verschillende bouwstijlen. Toen de toren af was, was hij met 117 meter hoger dan de Utrechtse Domtoren. In 1600 brandde de torenspits af en werd deze vervangen door een nieuwe, lagere. In 1948 brandde de toren helemaal uit. Uiteindelijk is het bouwwerk hersteld naar de 17e eeuwse situatie. In 2005 is de toren voor het laatst gerestaureerd.

Type erfgoed
Overig
Soort gebouw
Kerktoren
Gebruik
Overig, Recreatie
Beschikbaarheid
In gebruik
Plaatsnaam
Zutpen
Eigenaar
Zutphen

Wat gebeurt hier nu?

De toren biedt een prachtig uitzichtpunt voor de stad en is een belangrijke toeristische attractie. Tijdens speciale dagen worden er evenementen rondom en in de toren georganiseerd.

Wat kan ik hier doen?

Openingstijden
In de maanden juli en augustus is de toren iedere donderdag van 11:00 tot 13:00 en zaterdag van 11:00 tot 16:00 te beklimmen. De toreningang bevindt zich aan het ‘s Gravenhof, schuin tegenover het stadhuis. Vooraf melden is niet nodig.

Rondleidingen door de kerk, Librije en/of toren zijn mogelijk voor groepen vanaf 8 personen in de maanden april t/m november. Van maart tot en met november is het beklimmen van de toren alleen op afspraak mogelijk voor groepen vanaf 8 personen. Kinderen tot 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. Op museumdagen is de toren open op 5 april van 10.30-17.00 uur en 6 april van 12.00-17.00 uur

Zie voor meer informatie onderstaande link.

Wat is hier in de buurt?

Thema's en routes

Thema: Route Zutphen Monumentaal

Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Zutphen Monumentaal” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
Toon alle objecten op deze route