Dat Bolwerck

Wijnhuisfonds


What is the story?


Het oudste, laat-gotische deel van dit huis staat al sinds 1549 op de kop van de Zaadmarkt. Het huis werd gebouwd op de plaats waar tussen 1532 en 1538 de gehate dwangburcht van Karel van Gelre had gestaan. Het kasteel werd in enkele jaren tijd volledig afgebroken en het terrein werd verkocht aan stadssecretaris Jurriaan Warninckhof. Hij noemde zijn nieuwe huis niet zonder ironie ‘Dat Bolwerck’. In de loop der jaren is hier gewoond en gewerkt, heeft er graan opgeslagen gelegen, vulde een wijnkoper de drie aanwezige kelders met flessen wijn en werd er aan de voor- en achterzijde aangebouwd. Het lagere (rechter) deel van het pand deed vroeger dienst als koetshuis en is daarna verdeeld in boxen voor de stalling van enkele auto’s. In de tuin, aan de achterzijde van het pand en begrensd door de stadsmuur, bevindt zich een luik dat toegang bood tot een groot ondergronds gangenstelsel.
Begin 20ste eeuw raakt het pand in verval, maar mede dankzij de inzet van de Zutphense bevolking krijgt het Wijnhuisfonds het in 1938 in handen. Er volgt in 1939 een grote restauratie waarna de openbare leeszaal en bibliotheek hier hun intrek nemen en verblijven tot 1983. Hierna krijgt het pand zijn woonfunctie weer terug.

Build in
1549
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woning
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Zaadmarkt 112
City
Zutphen
Owner
Wijnhuisfonds

What happens nowadays?

Medio 2012 vertrok de laatste huurder en kwam het pand vrij voor grootschalige restauratie. Naar verwachting zullen de werkzaamheden eind 2014 worden afgerond.
Tijdens deze restauratie is er naast de nodige aandacht voor het behoud van het monumentale karakter, ook aandacht voor duurzaamheid; er zijn diverse energiebesparende maatregelen genomen en er is onder meer een biomassaketel geplaatst die het gehele pand verwarmd.
Vanaf eind 2014 wordt Dat Bolwerck verhuurd aan bewoners die op veelzijdige wijze gebruik gaan maken van het pand. Op de begane grond wordt een kunstgalerie met expositieruimte ingericht en op de verdiepingen worden vertrekken ingericht voor bed & breakfast. Ook komen hier de woonvertrekken van de toekomstige huurders.

What can I do here?

U kunt vanaf 2015 (exacte datum n.n.b.) een bezoek brengen aan de kunstgalerie of overnachten in de bed & breakfast kamers.
Ook zullen hier met enige regelmaat culturele evenementen worden georganiseerd die u kunt bijwonen.

Dat Bolwerck is eveneens opgenomen in stadswandelingen waarvoor u terecht kunt bij het TIP (Toeristisch Informatie Punt).

What is around here?

Themes and routes

Theme: Route Zutphen Monumentaal

Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Zutphen Monumentaal” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route