Het Leeuwenhuisje

Stichting Wijnhuisfonds


What is the story?


Van 1664 tot in de 19e eeuw werden op deze plek de stoffen gespoeld van de lakenverver. Hij deed dit vanaf een terras dat grensde aan een groot huis dat stond aan de Rijkenhage. Vermoedelijk is dit Leeuwenhuisje (een zgn. erkerhuisje) kort na 1664 als achterhuis bijgebouwd. Het bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde koepels waarvan het deel, thans voorzien van open bogen (voor berging van vaartuigen) het oudste is. In 1957 is er aan de straatzijde een aanbouw gemaakt om het voor bewoning geschikt te maken en zijn ook de open bogen gecreëerd.  Dit huis is o.a. het woonhuis geweest van het hoofd van de Rooms-katholieke school die hieraan grensde. Vóór 1953 stond er nog veel bebouwing aan deze (noord)zijde van de Rijkenhage. Door de vele huizen en bootjes zo vlak aan het water van de Berkel, noemde men dit stukje wel Zutphens Venetië. De bebouwing werd in 1953-’54 gesloopt om van de steeg een rijksweg dwars door de stad te maken die letterlijk de voorloper was van de huidige snelweg A1. In 1957 is het Leeuwenhuisje aangekocht door het Wijnhuisfonds en in de loop der jaren gerestaureerd en verbouwd. Vanaf 1959 tot 2009 heeft het weer dienst gedaan als woonhuis. De naam Leeuwenhuisje is afkomstig van de vier gesneden leeuwenfiguren die het huis aan de Berkelzijde dragen.

Build in
kort na 1664
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
verkoop- en expositieruimte
Gebruik
Cultuur, Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Rijkenhage 1
City
Zutphen
Owner
Stichting Wijnhuisfonds

What happens nowadays?

Vanaf 2009 is het Leeuwenhuisje in gebruik genomen door de stichting Toeristisch Varen. In het seizoen worden hier kaarten verkocht voor een vaartocht met een ‘fluisterboot’.
In de wintermaanden worden er diverse exposities gehouden.

What can I do here?

U kunt hier in het vaarseizoen uw kaarten kopen voor een tochtje over de Berkel met één van de fluisterboten. In de wintermaanden kunt u hier wisselende exposities bezoeken.

What is around here?

Themes and routes

Theme: Route Zutphen Monumentaal

Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Zutphen Monumentaal” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route