Het Oude Bornhof 1

Stichting Wijnhuisfonds


What is the story?


Het Oude Bornhof is in 1320 gesticht door kanunnik Borro. Hij bepaalde dat zijn huis en erf ten dienste zouden moeten staan aan de verzorging van arme bejaarde inwoners. Vanaf de 14e tot begin 17e eeuw was de Oude Bornhof dus de plaats waar je naar toe ging als je arm en op leeftijd was.  Je kreeg hier eten en/of goederen (kleding) maar er werden ook mensen opgenomen. Hierna werd het Oude Bornhof omgezet in een oude mannen- en vrouwenhuis met beperkte ruimte voor verpleging van zieken. Op de hof bevonden zich o.a. een timmerwinkel, bakkerij, mangelkamer en brouwerij. Om meer mensen op te vangen werden er in de loop der tijd meer kleine woningen bijgebouwd. Zalen waren voor alleenstaanden; woningen voor echtparen. Het Oude Bornhof heeft tot 1961 gefungeerd als bejaardentehuis. In 1974 ontsnapte de hof aan de slopershamer (men wilde er een parkeerterrein van maken!) en het complex werd gerenoveerd.

Build in
14e eeuw, 1870-1880
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woonhof
Gebruik
Recreatie
Availability
In gebruik
Address
Oude Bornhof 1
City
Zutphen
Owner
Stichting Wijnhuisfonds

What happens nowadays?

Nu wonen hier nog steeds oudere mensen, maar inmiddels hebben ook jongeren hun intrek genomen. De Bornhof bestaat heden ten dage nog steeds zij het in moderne vorm. Het is nu opgegaan in Sutfene, een zorgorganisatie met als devies ‘in alles dienstbaar’, komende uit Borro’s testament van 1320.

What can I do here?

U kunt op één van de bankjes of op het terras van Eetlust genieten van de rust in het hart van de stad. Ook kunt u deelnemen aan een van de stadswandelingen door Zutphen, waarbij de Oude Bornhof wordt bezocht en nadere uitleg wordt gegeven.
De appartementen zijn niet toegankelijk voor publiek.

What is around here?

Themes and routes

Theme: Route Zutphen Monumentaal

Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Zutphen Monumentaal” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route