Huize Borro

Stichting Wijnhuisfonds


Wat is het verhaal?


Dit pand dateert van kelder tot kap nog geheel uit de bouwtijd, het is gebouwd in 1343 in opdracht van een rijke kanunnik van het kapittel van de Sint Walburgiskerk, genaamd Borro. In 1320 bepaalde Borro dat zijn huis en erf ten dienste zouden moeten staan aan de verzorging van arme bejaarde inwoners. Borro zal vermoedelijk tot zijn overlijden in 1349 zelf nog actief armenzorg hebben uitgeoefend. Na zijn dood ging de stichting zonder hem verder. In 1611 werd hier het oude mannen- en vrouwenhuis opgericht met beperkte ruimte voor verpleging van zieken. In de loop der tijd breidde het complex zich langzaam uit door aankoop en schenkingen.
Het huis en hof hebben al die tijd, tot 1962 ten dienst gestaan van bejaarden. Vanaf 1969 kwam het huis en de hof leeg te staan en waren er plannen voor afbraak. Gelukkig werd dit voorkomen door de oprichting van NV Stadsherstel Zutphen (1975) die de hof redt van de slopershamer. Huize Borro werd in 1978 gerestaureerd (nadat de NV de overige bebouwing op de hof had gerenoveerd in 47 moderne appartementen).

Bouwjaar
1343
Type erfgoed
Maatschappelijk erfgoed
Soort gebouw
Bedrijfsgebouw
Gebruik
Horeca, Recreatie, Wonen
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Oude Bornhof 55-57
Plaatsnaam
Zutphen
Eigenaar
Stichting Wijnhuisfonds

Wat gebeurt hier nu?

Ilse Hartman en Gijs Peteroff voeren in Huize Borro een horecaconcept waar spelen en genieten samenkomen, genaamd Genietcafé Zutphen. Het Genietcafé is dinsdag t/m zaterdag geopend tussen 09.00 en 17.30 uur en op koopzondag tussen 11.00 en 17.30 uur. U kunt hier terecht voor (veelal biologische) broodjes, dranken en delicatessen. Op de begane grond is een kleine expositie ingericht, die vrij te bezoeken is en op de verdieping bevinden zich ruimtes die kunnen worden gehuurd voor uiteenlopende doeleinden. Zie www.genietcafe.nl.
In de voorgevel bevindt zich een klok die zeer bijzonder is door zijn verschijningsvorm en vanwege de plek waar hij is gesitueerd. De klok is niet meer volledig origineel. Oorspronkelijk had het een bewegende plaat die de maanstand, de datum en de tijd (alleen in hele uren) aangaf. De datum 1887 correspondeert met de grote renovatie van het Oude Bornhof die gepaard ging met sloop en nieuwbouw. De naam Lëting is van de ‘horlogiemaker’ Arnoldus Lëting, geboren in 1747 en een echte Zutphenaar die de klok heeft vervaardigd.

 

Wat kan ik hier doen?

Wat is hier in de buurt?

Thema's en routes

Thema: Route Zutphen Monumentaal

Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Zutphen Monumentaal” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
Toon alle objecten op deze route