Ruiter Kortegaerd

Wijnhuisfonds


Wat is het verhaal?


De naam Kortegaerd is een verbastering van Corps-du-Garde, de bereden stadswacht, waarvoor het pand in 1639 is gebouwd. Het diende als hoofdkwartier voor het bereden garnizoen, een wachtlokaal voor de ruiters die niet de veiligheid van Zutphen garandeerden, maar elders haar operaties uitvoerden. Beneden stonden de paarden en boven sliepen de manschappen. Na het vertrek van de stadswacht is het nog een tijd militair hospitaal geweest en vestigden zich op dit punt diverse ondernemers, bijvoorbeeld (in 1925) de allereerste Fordgarage. Het gebouw heeft daarnaast nog dienst gedaan als pakhuis voor de omliggende winkels en een drankenfabrikant. Naast de verbastering van de naam in ‘de Kortegaerd’ werd het pand vanaf de vorige eeuw ook wel ‘de Klokkestal’ genoemd. Dat kwam omdat het in die tijd gebruikt werd als stal van het naastgelegen logement De Klok. Het Wijnhuisfonds kocht het pand in 1955. Daarna is het gerestaureerd en heeft het nog tot 2001 gefungeerd als opslagruimte voor o.a. marktartikelen. In 2001 is het wederom gerestaureerd om het vanaf 2002 te verhuren aan wijnhandel Schaapveld.

Bouwjaar
1639
Type erfgoed
Militair erfgoed
Soort gebouw
Winkel-/woonhuis
Gebruik
Bedrijvigheid, Horeca, Wonen
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Pelikaanstraat 4
Plaatsnaam
Zutphen
Eigenaar
Wijnhuisfonds

Wat gebeurt hier nu?

Wijnhandel Schaapveld is sinds 2002 gevestigd in Ruiter Kortegaerd. Eigenaar Ton Schaapveld is ook verantwoordelijk voor de wijninkooporganisatie ‘les Genereux’ die de inkoop verzorgt voor zo’n veertig wijnzaken in Nederland. Schaapveld organiseert regelmatig wijnproeverijen, soms gecombineerd met muziek en theatervoorstellingen. De eerste verdieping wordt verhuurd als woonruimte.

Wat kan ik hier doen?

U kunt hier terecht voor wijnen uit bijna alle windstreken van de wereld, inclusief de Achterhoek. Ook kunt u zich aanmelden voor een van de periodiek gehouden proeverijen.

Wat is hier in de buurt?

Thema's en routes

Thema: Route Zutphen Monumentaal

Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Zutphen Monumentaal” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
Toon alle objecten op deze route