Het Maegdenhues

Stichting Wijnhuisfonds


What is the story?


Kerkhof 2 maakt onderdeel uit van ‘de Straete van vijf huesen’, gebouwd aan de zuidzijde van het kerkhof en vroeger behorend tot het kapittel van Sint Walburgis, verbonden aan de kerk. Deze middeleeuwse woningen zijn gelegen aan het oudste plein van Zutphen en werden vroeger met name bewoond door mensen die verbonden waren aan het kapittel. Huisnummer 2 werd in de 15e eeuw bewoond door een aantal vrouwen die het dagelijks onderhoud van de parochiekerk verzorgden, de zogeheten ‘Onze Lieve Vrouwe maagdekens’. Het huis stond aldus bekend als het Maagdenhuis. De namen van de andere panden in de straat herinneren ook aan vroegere bewoners; op nummer 8 woonde de deken van het kapittel, op de plaats van nummer 10 stond vroeger een kapelaans woning en het huidige pand nummer 6 werd in de middeleeuwen bewoond door diverse kanunniken en een vicaris. Zoals u ziet ontbreekt huisnummer 4. Vroeger waren nummer 4 en 6 met elkaar verbonden, waarbij nummer 4 het achterhuis betrof dat tegen de stadsmuur was aangebouwd. Dit achterhuis is bij de restauratie in de jaren ’50 gesloopt.

Build in
1369
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woning
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Kerkhof 2
City
Zutphen
Owner
Stichting Wijnhuisfonds

What happens nowadays?

Kerkhof 2 en 6 zijn door het Wijnhuisfonds aangekocht in 1954/1955 en in 1977 volgden ook de nummers 8, 10 en 12. Na restauratie zijn deze panden allen als woonhuis verhuurd.
Het Maegdenhues wordt bewoond.

What can I do here?

Dit pand is niet toegankelijk voor publiek.

What is around here?

Themes and routes

Theme: Route Zutphen Monumentaal

Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Zutphen Monumentaal” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route