Poortgebouw, Marineterrein

Rijksvastgoedbedrijf


What is the story?

Rond 1660, een paar jaar na de bouw van het Zeemagazijn – het huidige Scheepvaartmuseum – werd hier, op eiland Kattenburg de Voorwerf aangelegd; dit was de plek waar de schepen van de Admiraliteit, de voorloper van de Marine, werden gebouwd.

 

Dit Poortgebouw stamt nog uit die tijd. Het Poortgebouw is langgerekt; ruim 100 meter lang en  slechts 6 meter diep. Door deze poort kwamen de mensen die op de werf werkten – in de hoogtijdagen zo’n 2000 – naar binnen. In het timpaan boven de poort zie je het wapen van de Amsterdamse Admiraliteit. Daaronder staan afbeeldingen van scheepsbouwgereedschappen.

 

Links en rechts van de entree was het spijkerhuis en het kantoor van de werf gevestigd. Boven zat de zeilmakerij. Elders in het poortgebouw waren winkels, werkplaatsen en ook de woning van de ingenieur en constructeur van de werf. Achter het gebouw lagen de scheepshellingen die uitmondden in het IJ. In 1915 werd de werf gesloten. De grote schepen konden hier niet meer terecht. De gebouwen kregen een andere functie.

Build in
1660
Type of heritage
Militair erfgoed
Type of building
Werf
Gebruik
Bedrijvigheid, Evenementen, In ontwikkeling
Availability
In gebruik
Address
Kattenburgerstraat 7
City
Amsterdam
Owner
Rijksvastgoedbedrijf

What happens nowadays?

De poort is  – nu nog – gesloten, want het Marineterrein is nog altijd een volledig operationeel militair terrein, waar onder meer werving- en selectiedienst, de marechaussee en de nationale reserve is gehuisvest. In het Poortgebouw is een aantal ondersteunende diensten van defensie ondergebracht, zoals Bureau Coördinatie dat zorgt voor de logistieke organisatie van congressen en de audiovisuele dienst van de Marine. Wil je weten hoe het terrein er achter de poort uit ziet? Bekijk hier een filmpje:

What can I do here?

Vanaf 1 januari 2015 verandert deze situatie; dan gaat deze poort open en is een klein gedeelte van het terrein – de Voorwerf – na 360 jaar beslotenheid toegankelijk voor publiek. Dit is het begin van de geleidelijke openbaarmaking van het Marineterrein.

Op dit moment worden er huurders gezocht voor het Poortgebouw, dat ook per 1 januari 2015 vrij komt. Daarvoor komen vooral bedrijven en initiatieven in aanmerking die verbondenheid hebben met water, kennis, innovatie en die (internationale) uitwisseling belangrijk vinden.

What is around here?