Zuidervermaning te Westzaan

Oude Hollandse Kerken


Wat is het verhaal?

Vermaningen, zo werden Doopsgezinde kerken genoemd die tijdens de Reformatie ontstonden. De voorgangers heetten vermaners, zij spoorden de mensen aan om Christus na te volgen. De Doopsgezinden hadden een diepgeworteld wantrouwen tegen de staatskerk en hun kerken waren meestal schuilkerken; met kwam in het geheim in een schuur of woning bijeen. De Zuidervermaning is in 1731 geheel in hout opgetrokken. De constructie van stijlen, balken, korbelen en planken rust op een hoge stenen voet. De consistoriekamer heeft een authentiek interieur met onder andere een prachtige Zaanse smuiger (een betegelde schouw). Het interieur heeft veel sfeer dankzij de zachte kleuren, het zand op de vloer, het orgel op de galerij en het meubilair uit de tijd dat de kerk werd gebouwd.

Bouwjaar
1731
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
kerk
Gebruik
Evenementen, Maatschappelijk
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Zuideinde 233
Plaatsnaam
Westzaan
Eigenaar
Oude Hollandse Kerken

Wat gebeurt hier nu?

Er wordt niet meer gekerkt. De kerk wordt verhuurd voor culturele evenementen, diners, vergaderingen en andere zakelijke bijeenkomsten. Ook is de kerk officiële trouwlocatie.

Wat kan ik hier doen?

Het lichte interieur met de bijzondere en lichte zandbedekking op de vloer maakt de kerk zeer geliefd als trouwlocatie en intieme concerten. Maar ook een besloten diner komt hier geweldig tot zijn recht.

Wat is hier in de buurt?