Zuidervermaning te Westzaan

Oude Hollandse Kerken


What is the story?

Vermaningen, zo werden Doopsgezinde kerken genoemd die tijdens de Reformatie ontstonden. De voorgangers heetten vermaners, zij spoorden de mensen aan om Christus na te volgen. De Doopsgezinden hadden een diepgeworteld wantrouwen tegen de staatskerk en hun kerken waren meestal schuilkerken; met kwam in het geheim in een schuur of woning bijeen. De Zuidervermaning is in 1731 geheel in hout opgetrokken. De constructie van stijlen, balken, korbelen en planken rust op een hoge stenen voet. De consistoriekamer heeft een authentiek interieur met onder andere een prachtige Zaanse smuiger (een betegelde schouw). Het interieur heeft veel sfeer dankzij de zachte kleuren, het zand op de vloer, het orgel op de galerij en het meubilair uit de tijd dat de kerk werd gebouwd.

Build in
1731
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
kerk
Gebruik
Evenementen, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Zuideinde 233
City
Westzaan
Owner
Oude Hollandse Kerken

What happens nowadays?

Er wordt niet meer gekerkt. De kerk wordt verhuurd voor culturele evenementen, diners, vergaderingen en andere zakelijke bijeenkomsten. Ook is de kerk officiële trouwlocatie.

What can I do here?

Het lichte interieur met de bijzondere en lichte zandbedekking op de vloer maakt de kerk zeer geliefd als trouwlocatie en intieme concerten. Maar ook een besloten diner komt hier geweldig tot zijn recht.

What is around here?