Grote Kerk van Schermerhorn

Oude Hollandse Kerken


Wat is het verhaal?

De Grote Kerk Schermerhorn is gebouwd tussen 1634 en 1636 als een van de eerste Protestants gebouwde kerken. Sinds 2001 is het gebouw niet meer in gebruik als kerk. Het interieur is nog grotendeels authentiek: rond de pilaren de oorspronkelijke herenbanken, koperen kaarsenkronen en oude ‘Ordonnantiënborden’, die de normen en gebruiken van die tijd weergeven. Daarnaast heeft de kerk beroemde gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw, die geschonken zijn door de steden van West-Friesland en het Noorderkwartier, te weten Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Edam, Monnickendam en Medemblik. De glazen in de noorderzijbeuk weerspiegelen de geschiedenis van de droogmakerijen; zij zijn geschonken door waterschappen, o.a. die van de Beemster en de Schermer, en locale autoriteiten.

Bouwjaar
1634-1636
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
kerk
Gebruik
Evenementen, Maatschappelijk
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Oosteinde 2
Plaatsnaam
Schermerhorn
Eigenaar
Oude Hollandse Kerken

Wat gebeurt hier nu?

De kerk wordt, in afwachting van restauratie, in de zomermaanden geëxploiteerd als multifunctioneel centrum. Er worden concerten gegeven, huwelijken gesloten, exposities gehouden, rondleidingen gegeven en symposia gehouden. Ook wordt de kerk verhuurd voor allerlei activiteiten en feestelijke bijeenkomsten.

Wat kan ik hier doen?

De kerk is geschikt voor diverse activiteiten en heeft een gebruikersvergunning voor 300 personen. Er zijn toiletten en een eenvoudige mogelijkheid voor het schenken van koffie en thee.

Tussen 1 mei en 1 oktober is de kerk ieder weekend geopend tussen 11.00 en 17.00 uur.

Wat is hier in de buurt?