Kerk van Beets

onbekend


What is the story?

Deze 15e eeuwse kruiskerk bood onderdak aan achtereenvolgens de Rooms Katholieke, Doopsgezinde, Hervormde en tegenwoordig Protestantse Gemeente. Nog steeds vinden er erediensten plaats. Na de Reformatie plaatsten de Protestanten twee muren en een plafond in de kerk. Zo ontstond, behalve de kerk, ook een raadzaal en een school: een multifunctioneel gebouw.

De door Noorse walvisvaarders in het begin van de zeventiende eeuw op het gewelf aangebrachte bloemornamenten zijn zonder meer uniek, net als het even oude doophek, de fraai bewerkte preekstoel, de torenklok van de beroemde klokkengieters Francois en Pieter Hemony en het prachtige Flaes-Brünje orgel. De kerk is in 2010-2011 fraai gerestaureerd.

Build in
15e eeuw
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
Kerk
Gebruik
Evenementen, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Beets 51
City
Beets
Owner
onbekend

What happens nowadays?

De kerk wordt verhuurd voor stijlvolle diners, aangeklede borrels, presentaties, intieme concerten, theatervoorstellingen en recitals. De kerk heeft een prachtige akoestiek. Het gerestaureerde Flaes-Brünje orgel kan bespeeld worden en er is een piano. De kerk heeft de beschikking over een professionele keuken, vloerverwarming in de kerk en verwarming in  raadzaal en consistoriekamer, goede voorzieningen voor rolstoelgebruikers, uitstekende (toneel)verlichting, geluidsinstallatie en presentatiemiddelen. Het schip beschikt over vijf prachtige kroonluchters voor sfeervolle kaarsverlichting.

In het schip is plaats voor 150 personen, de raadzaal en de consistoriekamer zijn elk geschikt voor 50 personen. De ruimtes zijn apart, maar ook tegelijk te gebruiken.Van september tot mei is er een cultureel programma met elke maand, soms vaker, een voorstelling.

What can I do here?

 

Van september tot mei is er een cultureel programma met elke maand, soms vaker, een voorstelling.

 

De kerk wordt verhuurd voor besloten feesten, muziekuitvoeringen, toneel, exposities, vergaderingen, presentaties en andere evenementen. Zowel het schip als de voormalige raadzaal zijn officiële trouwlocaties. Daarnaast wordt de kerk gebruikt voor begrafenissen.

 

Open voor publiek: van 1 mei tot 1 oktober elke zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur en verder op afspraak. Historische rondleidingen worden op aanvraag gratis verzorgd.

 

What is around here?