Maartenskerk, Etten

Stichting Oude Gelderse Kerken


Wat is het verhaal?

De Maartenskerk in Etten is een eenbeukige, gotische kerk uit 1442 met kruisribgewelf met een iets ouder driezijdig gesloten koor. De kloeke, vierkante romaanse toren dateert uit de twaalfde eeuw en bestaat uit vier geledingen (drie tufsteen, één baksteen), gedekt door een ingesnoerde naaldspits. In 1945 is de kerk zwaar beschadigd. In de periode 1948 tot 1956 zijn de herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De laatste restauratie is in 2003 afgerond. De preekstoel dateert uit 1628, de twee klokken uit 1394 en 1403. Er staat een eenklaviers Naber-orgel uit 1844. De restauratie van het orgel werd in 2010 afgesloten.

Bouwjaar
vijftiende eeuw
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
kerk
Gebruik
Evenementen, Maatschappelijk
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Oudekerkstraat 2A
Plaatsnaam
Etten
Eigenaar
Stichting Oude Gelderse Kerken

Wat gebeurt hier nu?

De kerk is overdag vrij toegankelijk voor bezichtiging op aanvraag. Het gebouw is in gebruik bij de Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel, die – als voormalig eigenaar van de kerk – nog steeds de belangrijkste huurder van het gebouw is. De kerk is beschikbaar voor kerk-, rouw- en trouwdiensten. Ook zijn andere, passende activiteiten mogelijk.

Wat kan ik hier doen?

Open voor publiek: tijdens erediensten en op afspraak

Kerkdiensten: eens per twee weken, op zondag om 10.00 uur
In de buurt: Ettense molen De Witten (op afspraak te bezichtigen), DRU Cultuurfabriek in Ulft, fluisterboottocht op Oude IJssel

Wat is hier in de buurt?