Synagoge, Zutphen

Stichting Oude Gelderse Kerken


Wat is het verhaal?

De synagoge is in 1879 gebouwd en bestaat uit een zaal met zijbeuken. In die zijbeuken is op een later moment een verdieping aangebracht. De voorgevel met neogotische elementen is geleed door pilasters en rondboogfriezen. In de topgevel zijn twee wetstafelen aangebracht boven het middelste rondboogvenster. In het interieur scheiden rondboogarcaden de zijbeuken van de hoofdruimte. Na de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge in gebruik genomen als machinefabriek en werd er een verdiepingsvloer in gemaakt. In 1980 kwam het gebouw leeg te staan en werd er een restauratieplan gemaakt. Na de inwijding in 1985 is het gebouw weer in gebruik genomen als synagoge.

Bouwjaar
1879
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
kerk
Gebruik
Evenementen, Maatschappelijk
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Dieserstraat 11
Plaatsnaam
Zutphen
Eigenaar
Stichting Oude Gelderse Kerken

Wat gebeurt hier nu?

Sinds 1985 is de bovenverdieping van de Zutphense synagoge in gebruik bij de joodse gemeente voor concerten, diensten, onderwijs en lezingen. De begane grond wordt door de gemeente Zutphen gebruikt als archiefruimte.

Wat kan ik hier doen?

  • Open voor publiek: op vrijdagen van 11.00 tot 16.00 uur, behalve op Joodse feest- en gedenkdagen; tijdens de wintersluiting (van 1 november tot 1 april) is de synagoge alleen op afspraak voor groepen toegankelijk
  • Diensten: geen (is de gemeente te klein voor)
  • Stadswandeling Joods Zutphen (wandeling langs gebouwen en sporen van het Joodse leven in Zutphen)

Wat is hier in de buurt?