Nedalco Schoorsteen

Stichting Schoorsteen Nedalco


What is the story?

De Nedalco schoorsteen in Bergen op Zoom is onderdeel van de vroegere Zuid Nederlandse Spiritusfabriek, later overgenomen door Nedalco. Het is een landmark in de skyline van Bergen op Zoom. De Nedalco Schoorsteen dateert uit 1938 en is met 75 meter één van de hoogste gemetselde schoorstenen van Nederland. In de loop der jaren raakte de schoorsteen ernstig verzwakt, een deel van de top sneuvelde.

Build in
1938
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Schoorsteen
Gebruik
Cultuur
Availability
In gebruik
City
Bergen op Zoom
Owner
Stichting Schoorsteen Nedalco

What happens nowadays?

De schoorsteen is nu een zendmast. In 2011 is de schoorsteen gerestaureerd en heeft het monument, dankzij een samenwerking tussen BOEI  en Monumenten Fonds Brabant, zijn oorspronkelijke lengte van 75 meter teruggekregen. Een vijftien meter hoge staalconstructie werd in één keer bovenop de schoorsteen gehesen. In deze constructie is een lichtinstallatie verwerkt met speciaal voor dit project vervaardigde armaturen. Daarin zijn twaalf Ledlampen geplaatst die de blauwe kleur van brandende spiritus evenaren; een verwijzing naar het product dat bij Nedalco gemaakt werd. De schoorsteen is nu opnieuw een blikvanger voor de stad.

What can I do here?

Op 31 december 2011, om 24u00 precies, werd het lichtobject voor het eerst ontstoken. ‘De Spiritus’, zoals de schoorsteen inmiddels liefkozend door de Bergenaren wordt genoemd, geeft elke avond een blauwe gloed die tot in de wijde omgeving te zien is. De Nedalco Schoorsteen is niet de eerste schoorsteen met een lichtobject in de top; de schoorstenen van Elst en Eibergen gingen Bergen op Zoom voor. Bekijk hier een filmpje van de installatie van het lichtobject:

Bergen op Zoom is stad vol monumenten. Het meest bekende is de Markiezenhof, een stadspaleis uit de 16de eeuw, toen Bergen op Zoom behoorde tot de belangrijkste steden van de Nederlanden.