H.-Antonius-van-Paduakerk

Stichting Oude Gelderse Kerken


Wat is het verhaal?

 

 

De H.-Antonius-van-Paduakerk, een neogotische driebeukige kruisbasiliek, is ontworpen in 1855, gebouwd in 1856 en volgende jaren, en gewijd in 1867. Het is de oudst bewaard gebleven kerk van architect Pierre Cuypers, In 1965 en 1970 is de oorspronkelijke inventaris verwijderd. De kerk is aangewezen als rijksmonument, evenals de daarnaast gebouwde pastorie en delen van het aan de overzijde gelegen rooms-katholieke kerkhof.

Bouwjaar
1855 - 1867
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
kerk
Gebruik
Cultuur, Maatschappelijk
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Ruurloseweg 101
Plaatsnaam
Kranenburg
Eigenaar
Stichting Oude Gelderse Kerken

Wat gebeurt hier nu?

In de kerk is het Heiligenbeeldenmuseum gevestigd, dat behalve de vaste tentoonstelling van heiligenbeelden jaarlijks aandacht schenkt aan een speciaal thema. Ook vindt elk jaar een kerstgroepententoonstellingen plaats met honderden kerstgroepen uit particuliere verzamelingen en eigen collectie. Daarnaast is de kerk ook zeer geschikt voor zanguitvoeringen en concerten.

Bekijk hier het filmpje van de de tentoonstelling van kerst 2013

Wat kan ik hier doen?

De kerk is te huur voor begrafenissen en bruifolften. In de nabije omgeving zijn nog meer Cuypersmonumenten te vinden, die alle zijn beschreven in een boekje dat via de website van het heiligenbeeldenmuseum te bestellen is. Ook is er een bewegwijzerde Cuyperswandeling uitgezet, die voert langs enkele monumenten en gebouwen van Pierre Cuypers. Bovendien ligt kasteel Vorden op enkele kilometers afstand.

Wat is hier in de buurt?