Bergosskantoor

Patrimonium


What is the story?

Het Bergosskantoor werd in 1919 gebouwd als directiekantoor van de tapijtfabriek Gebroeders Van den Bergh N.V, het latere Bergoss. Het gebouw werd ontworpen door Oscar leeuw. Rijke detailleringen sieren de gevels en ook binnen heeft het gebouw een luxe uitstraling. Hier werkten de gebroeders aan het succes van hun bedrijf dat voortduurde tot ver in de jaren ’70. Bergoss maakte exclusieve tapijten, zoals het fameuze tapijt voor het Tuschinsky-theater in Amsterdam. In de jaren ’80 kwam het bedrijf in financiële problemen, wat er uiteindelijk toe leidde dat de merknaam werd verkocht en de fabriek moest sluiten. In 2005 startte de sloop van de fabrieksgebouwen achter het kantoor. Slechts enkele delen bleven overeind staan.

Build in
1919
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Kantoorgebouw
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
Address
Bram van den Berghstraat 22
City
Oss
Owner
Patrimonium

What happens nowadays?

Op het voormalige fabrieksterrein staan nu woningen. Diverse straatnamen verwijzen er nog naar het industriële verleden. In een van de oude fabriekspanden is het Hotel De Weverij gevestigd met het sterrenrestaurant ‘De Cordial’. De vroegere fabriekshallen met sheddaken, die bekend staan als ‘ De Zaagtanden’, worden getransformeerd tot een centrum voor bedrijvigheid, creativiteit en culturele activiteiten. Na vijftien jaar leegstand heeft Patrimonium zich over het Bergosskantoor ontfermd. Patrimonium is een organisatie die zich met een passie voor historie en ambacht, inzet voor het behoud en de herbestemming van cultureel en industrieel erfgoed. In 2013 is Patrimonium gestart met de restauratie van het rijksmonument. 

What can I do here?

Na voltooiing van de restauratie wordt het Bergosskantoor, samen met de aangrenzende portierswoning, in gebruik genomen als exclusieve kantoorlocatie. De ruimtes zijn met behoud van authentieke details gerestaureerd en hebben met een hoog afwerkingsniveau. Het gebouw heeft eigen parkeergelegenheid, een kantoortuin en een dakterras. Een deel van de ruimtes is in gebruik genomen door Taylor Mates, een assurantiekantoor. Er is nog een ruimte van 208 m2 beschikbaar voor een tweede huurder.