Oude Calixtuskerk

Stichting Oude Gelderse Kerken


What is the story?

De Oude Calixtuskerk is een laatgotische pseudobasiliek van aanzienlijke afmeting met een oudere toren, die in 1371 al in aanbouw was. Het koor is omstreeks 1440 gebouwd, samen met een traptoren en de noordkapel. In het koor zijn nog restanten van laatmiddeleeuwse muurschilderingen en een romaans doopvont aanwezig. In 2007 is door middel van een glazen wand een tweedeling gemaakt tussen het koor en het schip. De kerk is een rijksmonument.

Build in
15e eeuw
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
kerk
Gebruik
Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Mattelierstraat 5
City
Groenlo
Owner
Stichting Oude Gelderse Kerken

What happens nowadays?

In de kerk vinden reguliere kerkdiensten plaats. Maar daarnaast zijn er ook huwelijks- en begrafenisdiensten van alle gezindten. Het burgerlijk huwelijk kan er ook gesloten worden. Het gebouw is multifunctioneel en staat dus open voor andere activiteiten en evenementen, zoals concerten, voorstellingen, symposia, lezingen, bedrijfspresentaties en feesten. Daarnaast vormt de kerk het toneel voor de multimediale spektakel de Slag om Grolle: een voorstelling die de belegering en verovering in 1627 van de oude vestingstad Grol in beeld brengt.

 

What can I do here?

Het koor dient als kerkelijk centrum voor erediensten, die elke zondag om 10.00 uur worden gehouden. De andere ruimte is te huur voor bruiloften, begrafenissen, en andere activiteiten en evenementen.  Groepen groter dan 10 personen kunnen een afspraak maken buiten de reguliere openingstijden.

De kerk is ook tijdens voorstellingen van De Slag om Grolle geopend voor publiek.

De kerk maakt deel uit van de historische vestingstad Groenlo.