Stoomwasserij de IJsselstroom

van Leeuwen en van Veldhoven


What is the story?

De IJsselstroom is de plek waar de Zutphense middenstand in de eerste helft van de 20e eeuw hun werkkledij lieten wassen, drogen en strijken. Vooral bakkers, slagers en zuivellieden lieten hun witte werkgoed proper reinigen aan de Vliegendijk 16.

Het water werd uit de Oekense Beek, de beek die door de uiterwaarden stroomt, gehaald om als stoom door de machines te laten gaan. De kolengestookte wasmachines en stoompersen stonden in de wasserij op de begane grond. Op de verdieping, de droogzolder, stonden de droogpersen en warmtekasten onder de sheddaken.

Het gebouw heeft een zeer karakteristieke industriële vorm en staat in de uiterwaarden van de IJssel, onder de rook van Zutphen. Na het stoppen van de waschinrichting in 1955 is er niet veel aan het gebouw veranderd. De machines zijn verdwenen en enkele decennia daarna zijn er nog verschillende bedrijfsactiviteiten geweest. De afgelopen 40 jaar is er zo weinig onderhoud gepleegd dat er sprake is van ernstig verval.

 

Build in
1910
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Stoomwasserij
Gebruik
Bedrijvigheid, Wonen
Availability
In gebruik
City
Zutphen
Owner
van Leeuwen en van Veldhoven

What happens nowadays?

Marian van Leeuwen en Silvester van Veldhoven, architect van beroep, zijn sinds kort eigenaar van dit complex en willen het gebouw en de locatie weer in ere herstellen, om er te gaan wonen en werken.

Er wordt gewerkt aan een energieneutraal pand door gebruik te maken van de natuurlijke elementen: zon, water en wind. Bijvoorbeeld met zonnecollectoren op de zuidkant van de sheddaken, een warmtewisselaar in de Oekense beek, een windturbine in de schoorsteen en een visvriendelijke watermolen in de IJssel.

 

What can I do here?

De wasserijruimte onder de sheddaken is in de toekomst beschikbaar als ontmoetingsruimte, voor vergaderingen, trainingen of exposities. Deze ruimte wordt met een glazen schuifpui gekoppeld aan de IJsselkamer op de noordkant, vanwaar een prachtig uitzicht over de wegstromende IJssel.

What is around here?