Brouwersgracht 276

Stichting Mondriaanfonds


What is the story?

Van 1905 tot en met 1966 was in dit gebouw het IJkwezen gevestigd. Hier werden de weegtoestellen geijkt die vroeger bij  de groenteboer, slager en kruidenier werden gebruikt. Die gewichten moesten regelmatig worden gecontroleerd omdat gewichten op den duur slijten. Als het gewicht te licht was, dan smolt men aan de onderkant extra lood bij. Na de ijking werd een stempel in het gewicht geperst. Dat gebeurde allemaal in dit gebouw.

Build in
1905
Type of heritage
Bedrijfsmatig erfgoed
Type of building
Onderkomen van het IJkwezen
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
Address
Brouwersgracht 276
City
Amsterdam
Owner
Stichting Mondriaanfonds

What happens nowadays?

Sinds 1 januari 2012 is in dit gebouw het Mondriaan Fonds gehuisvest, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het Mondriaan Fonds draagt bij aan bijzondere projecten, tentoonstellingen, aankopen en andere activiteiten op het gebied van beeldende kunst en erfgoed. Voor 2012 was het gebouw in gebruik door het Fonds BKVB (Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst) dat in 2012 fuseerde met de Mondriaan Stichting tot het huidige Mondriaan Fonds. Er werken 35 mensen.

What can I do here?

Beeldend kunstenaars, bemiddelaars (curatoren, critici), opdrachtgevers, musea en presentatie-instellingen kunnen financiële bijdragen aanvragen voor hun projecten en activiteiten. Alle bijdragen die het Mondriaan Fonds verstrekt hebben tot doel de betekenisvolle ontwikkeling en de zichtbaarheid van beeldende kunst en cultureel erfgoed uit Nederland in binnen- en buitenland te stimuleren, daar waar de markt dit niet of nog niet mogelijk maakt. Veel van de bijdragen kunnen gezamenlijk worden aangevraagd door instellingen, beeldend kunstenaars en/of bemiddelaars, in sommige gevallen ook met andere partijen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00 – 17:00u

Directeur Birgit Donker vertelt over het hoe en waarom van het Mondriaan Fonds:

What is around here?