Het Hospitaalcomplex

Veenhuizen


What is the story?

Het Hospitaal complex bestaat uit het hospitaalgebouw, het quarantainegebouw, leprozenhuis, lijkenhuis en ijskoepel en bijbehorende dienstwoningen. Gerealiseerd tussen 1893 en 1895 naar een ontwerp van W.C. Metzelaar. Het complex was alleen bedoeld voor de ‘verpleegden’ in Veenhuizen.

De zeldzame ijskoepel werd gebruikt voor het koel houden van medicijnen. Oorspronkelijk was de koepel afgedekt met een dikke laag turf voor isolatie. De grote bomen rondom zorgden voor extra schaduw.

Meer over Veenhuizen: www.veenhuizenboeit.nl

Build in
1893 - 1895
Type of heritage
Maatschappelijk erfgoed
Type of building
Hospitaal
Gebruik
Horeca, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
City
Veenhuizen
Owner
Veenhuizen

What happens nowadays?

Het Hospitaalcomplex is door het Rijk met veel zorg gerestaureerd in 2008 – 2009. De panden bieden nu onderdak aan een hotel-restaurant, een gezondheidsacademie, vergaderlocatie en een rugkliniek.

De ijskoepel was jarenlang afgesloten, maar wordt nu in oude luister hersteld. Op termijn is bezichtiging (binnen) op afspraak mogelijk.

What can I do here?

Een stijlvol hotel, heerlijk verfijnde gerechten van veelal biologische streekproducten, een ambachtelijke keuken en eigen bakkerij.

Werken aan veerkracht in een prachtige omgeving: leren om gezond te leven en goed voor jezelf te zorgen. Ongestoord vergaderen, trainen of workshops houden in een rustieke omgeving.