Sint Hiëronymus Aemilianuskerk

Veenhuizen


Wat is het verhaal?

Deze voormalige katholieke kerk is in opdracht van Justitie gebouwd (1891 – 1893) onder architectuur van W.C. Metzelaar in neogotische stijl. De kerk vervangt een kleinere voorganger uit 1826. Kenmerkend voor de neogotiek zijn de spitsboogvensters en de steunberen. De nieuwe zaalkerk bevatte naast ruimte voor het personeel van de gestichten 800 plaatsen voor de ‘verplichte bezoekers’.

Aan de andere kant van de weg staat de protestantse “Koepelkerk”, één van de oudste gebouwen uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Iets verderop, langs de Hoofdweg bevindt zich ook nog een voormalige synagoge.

Zie voor meer details: www.grotekerkveenhuizen.nl en www.veenhuizenboeit.nl

Bouwjaar
1891
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
Kerk
Gebruik
Evenementen
Beschikbaarheid
In gebruik
Plaatsnaam
Veenhuizen
Eigenaar
Veenhuizen

Wat gebeurt hier nu?

Kleine en grote conferenties, concerten, filmvoorstellingen, exposities en tentoonstellingen, huwelijksplechtigheden, TV & Radio opnamen, uitvaartdiensten, instructiebijeenkomsten, CD opnamen, etc.

Wat kan ik hier doen?

Natuurlijk kunt u op afspraak de kerk ook gewoon bezichtigen. Bijzonder in de gewelfde apsis (priesterkoor) is de schildering van Christus’ Hemelvaart, in 1947 aangebracht door Adolf Gantzert, destijds gedetineerd in Veenhuizen.

Voor meer informatie bel: 0592 – 388 669, of mail: contact@grotekerkveenhuizen.nl