Sint Hiëronymus Aemilianuskerk

Veenhuizen


What is the story?

Deze voormalige katholieke kerk is in opdracht van Justitie gebouwd (1891 – 1893) onder architectuur van W.C. Metzelaar in neogotische stijl. De kerk vervangt een kleinere voorganger uit 1826. Kenmerkend voor de neogotiek zijn de spitsboogvensters en de steunberen. De nieuwe zaalkerk bevatte naast ruimte voor het personeel van de gestichten 800 plaatsen voor de ‘verplichte bezoekers’.

Aan de andere kant van de weg staat de protestantse “Koepelkerk”, één van de oudste gebouwen uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Iets verderop, langs de Hoofdweg bevindt zich ook nog een voormalige synagoge.

Zie voor meer details: www.grotekerkveenhuizen.nl en www.veenhuizenboeit.nl

Build in
1891
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
Kerk
Gebruik
Evenementen
Availability
In gebruik
City
Veenhuizen
Owner
Veenhuizen

What happens nowadays?

Kleine en grote conferenties, concerten, filmvoorstellingen, exposities en tentoonstellingen, huwelijksplechtigheden, TV & Radio opnamen, uitvaartdiensten, instructiebijeenkomsten, CD opnamen, etc.

What can I do here?

Natuurlijk kunt u op afspraak de kerk ook gewoon bezichtigen. Bijzonder in de gewelfde apsis (priesterkoor) is de schildering van Christus’ Hemelvaart, in 1947 aangebracht door Adolf Gantzert, destijds gedetineerd in Veenhuizen.

Voor meer informatie bel: 0592 – 388 669, of mail: contact@grotekerkveenhuizen.nl