Maallustcomplex

Rijksgebouwendienst


What is the story?


Hollands Siberië: zo werd Veenhuizen vroeger ook wel genoemd. In de 19e eeuw werden duizenden landlopers en bedelaars hier ondergebracht in drie grote gestichten opgericht door de Maatschappij van Weldadigheid (1818). Zelfvoorziening was één van de sleutelwoorden van de Maatschappij. In deze traditie paste ook het Maallustcomplex met een graanmalerij, graandrogerij en silo, molen en een hand gedreven zuivelfabriek. Typisch agrarisch industriële architectuur ontworpen eind 19e/begin 20e eeuw door Rijksbouwmeester W.C. Metselaar.

Build in
rond 1900
Type of heritage
Agrarisch erfgoed
Type of building
Fabriek
Gebruik
Horeca, Winkel
Availability
In gebruik
City
Veenhuizen
Owner
Rijksgebouwendienst

What happens nowadays?

De gebouwen op het complex zijn door de eigenaar en beheerder (de Rijksoverheid) met respect gerestaureerd (2009 – 2011) en hebben een smakelijke nieuwe invulling gevonden. Passend bij de ambachtelijke tradities van Veenhuizen wordt op het Maallustcomplex nu bier gebrouwen en kaas gemaakt. Verder is er een verrassende cadeauwinkel en voor de sportievelingen een outdoor centrum met onder andere klimwand, abseilen en tokkelbaan.

What can I do here?

U kunt genieten van arrangementen of gewoon lekker op het terras bier en kaas proeven. Een uitstekende bestemming voor zowel groepsbijeenkomsten als voor een tussenstop in uw verkenning van Veenhuizen en de fantastische natuur waarmee het dorp omringt is.

Open voor publiek

di t/m zo 10:00 – 17:00 uur

Maallust is één van de vele locaties waardoor u het karakter van het bijzondere dorp Veenhuizen kunt beleven. Een dorp zo bijzonder, ja zo uniek, dat het genomineerd is voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. In uw directe omgeving vindt u vele andere monumentale gebouwen waarin musea, ambachtelijke bedrijven, horecagelegenheden, galerijen, etc. gevestigd zijn.

Verder wordt Veenhuizen omringd door prachtige natuurgebieden zoals het Fochteloërveen en het beekdal van de Slokkert waar u heerlijk kunt fietsen en wandelen.