Museum de Koloniehof

Maatschappij van Weldadigheid


Wat is het verhaal?

Het voorste gedeelte van Museum de Koloniehof werd in de negentiende eeuw gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid om dienst te doen als timmerwerkplaats. Van hieruit werd onder andere onderhoud aan de honderden Koloniewoningen verricht. Alhoewel de Koloniën van Weldadigheid opgericht waren om de stedelijke paupers een bestaan in de landbouw te bieden, werden er ook veel ambachten uitgeoefend, waaronder dat van timmerman.

Bouwjaar
rond 1900
Type erfgoed
Woonhuis
Soort gebouw
woning
Gebruik
Cultuur
Beschikbaarheid
In gebruik
Plaatsnaam
Westerveld
Eigenaar
Maatschappij van Weldadigheid

Wat gebeurt hier nu?

In Museum de Koloniehof  wordt het aangrijpende verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld dat in 1818 begint. Stedelijke paupers konden hier rekenen op onderdak, werk, onderwijs en zorg. Een uniek sociaal experiment dat aan de basis staat van onze huidige verzorgingsstaat en dermate bijzonder, dat het culturele erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid op weg is naar de UNESCO Werelderfgoedstatus.

Wat kan ik hier doen?

Museum de Koloniehof beschikt over een aansprekende permanente expositie en kent daarnaast thematische wisseltentoonstellingen. Op het sfeervolle terrein bevindt zich een replica-koloniehuisje en een spannend doolhof. In de museumwinkel worden ‘kolonie’boeken, streekproducten en leuke cadeautjes verkocht. Tijdens de oktobermaand zijn er bijzondere kinderactiviteiten. En elk jaar wordt er een nieuwe expositie in de beeldentuin ingericht.

april en okt di t/m zo, 13.00 – 16.30 uur
mei t/m sept di t/m zo, 11.00 – 16.30 uur
maart (gratis) dagelijks, 13.00 – 16.30 uur
nov t/m 24 dec do en vr, 13.00 – 16.30 uur
nov t/m 24 dec za, 11.00 – 16.30