Rohm and Haas

BOEi


Wat is het verhaal?

Het fabriekscomplex van Rohm and Haas dateert uit 1850. Toen stond hier alleen nog een villa die later werd verbouwd en uitgebreid tot fabriekspand. In de loop der jaren volgden meer panden. Eind jaren ’20 werd de schoorsteen gebouwd. Toen de fabriek eind vorige eeuw sloot, kwamen kunstenaars werken in de ruimtes.

Bouwjaar
1850
Type erfgoed
Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Zeepfabriek
Gebruik
Bedrijvigheid, Horeca
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Kleine Koppel 36
Plaatsnaam
Amersfoort
Eigenaar
BOEi

Wat gebeurt hier nu?

Rohm en Haas is gelegen in het Oliemolenkwartier, een gebied dat transformeert tot het nieuwe creatieve hart van Amersfoort. ZEEP Architecten heeft indertijd het initiatief genomen om de voormalige zeepfabriek opnieuw in gebruik te nemen. Samen met BOEi, een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed, is de herbestemming en de restauratie voltooid. Het architectenbureau heeft hier het eigen kantoor gebouwd, met als blikvanger midden in de ruimte de monumentale schoorsteen van de fabriek. In de karakteristieke witte villa is restaurant De Vereeniging gehuisvest, tevens de vaste ontmoetingsplaats van de bedrijven die hier zijn gevestigd.

Wat kan ik hier doen?

Bij restaurant De Vereeniging worden regelmatig netwerkbijeenkomsten en buurtactiviteiten georganiseerd. Op dinsdag kunnen studenten hier profiteren van de goedkope ‘studentenhap’. Om de hoek zit poppodium De Kelder. Wie een kaartje voor een concert heeft, kan bij de Vereeniging met korting eten.

Wat is hier in de buurt?