Seinhuis Roosendaal

BOEi


Wat is het verhaal?

Station Roosendaal vormt als grensstation een belangrijk knooppunt van het Nederlandse spoorwegennet. De stationsgebouwen, waaronder ook de LocLoods en het Seinhuis, zijn ontworpen door de toenmalige spoorwegbouwmeester Van Heukelom. Seinhuis B, zoals het officieel heet, wordt sinds 1994 niet meer gebruikt. Sinds 2001 heeft het de status van rijksmonument. Tot april 2013 stond het Seinhuis midden tussen de sporen bij station Roosendaal. Om dit bijzondere gebouwtje te behouden voor de toekomst en er een nieuwe functie aan te kunnen geven, is het in zijn geheeld verplaatst naar deze locatie.

Bouwjaar
1907
Type erfgoed
Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Spoorweggebouw
Gebruik
Bedrijvigheid
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Bosstraat 24
Plaatsnaam
Roosendaal
Eigenaar
BOEi

Wat gebeurt hier nu?

Tijdens een spectaculaire verplaatsing op 10 en 11 april 2013 is het Seinhuis van station Roosendaal naar deze locatie getransporteerd. BOEi is sindsdien eigenaar van het Seinhuis geworden en is direct gestart met de restauratie. De originele installaties in het interieur blijven deel uitmaken van het monument. Met de totale operatie is 1,8 miljoen euro gemoeid. De verplaatsing en restauratie van het Seinhuis is mogelijk gemaakt door bijdragen van ProRail, de provincie Noord-Brabant, BOEi, de BankGiro Loterij en de gemeente Roosendaal.

Wat kan ik hier doen?

De LocLoods en het Seinhuis worden na restauratie opnieuw in gebruik genomen. Vanwege de spoorwegomgeving krijgen deze gebouwen geen publieke functie maar een functie die past bij deze locatie. De inrichting van het buitenterrein en het opknappen van het interieur wordt gerealiseerd in overleg met de nieuwe gebruiker. Bij gelegenheid, zoals Open Monumentendag, wordt het Seinhuis opengesteld voor publiek.