Sareptahof, Zutphen

BOEi


Wat is het verhaal?

De Sareptahof is gelegen nabij de binnenstad van Zutphen. De Hof telt in totaal 7 woningen, gegroepeerd rond een ruime tuin. Hiermee is de Hof van Heden één van Nederlands kleinste woonverenigingen. Het hofje werd in 1895 gesticht door de sociaal voelende domineesdochter Elisabeth Bax. Het bood (gratis) huisvesting aan zes weduwen die van hervormde huize en van onbesproken gedrag moesten zijn. Na de dood van mejuffrouw Bax in 1917 kwam het hofje in bezit van de Diaconie van de Nederlands Hervormde Gemeente in Zutphen.

Bouwjaar
1895
Type erfgoed
Woonhuis
Soort gebouw
Woonhof
Gebruik
Wonen
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Isendoornstraat 17
Plaatsnaam
Zutphen
Eigenaar
BOEi

Wat gebeurt hier nu?

In de loop der jaren kreeg het hofje een ander type bewoners; alleenstaanden van diverse pluimage voelden zich aangetrokken tot het wonen in de hof met zijn eenvoudige maar charmante huisjes en mooie tuin. De diaconie besloot toen de Sareptahof te verkopen. Sinds 2005 is BOEi, ontwikkelaar zonder winstoogmerk van erfgoed, eigenaar van de Sareptahof. BOEi verhuurt en onderhoudt de monumentale pandjes en heeft het hofje met subsidies van Bouwfonds Cultuurfonds, gemeente Zutphen en de Provincie Gelderland gerestaureerd.

Wat kan ik hier doen?

De Sareptahof is voor publiek gesloten, en wordt slechts incidenteel, bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag, opengesteld.

De Sareptahof is opgenomen een de digitale ‘Hofjeswandeling’, die hier http://www.wandelroutes.org/wandelroutes.php?wandel=177008, gratis is te downloaden.

Momenteel zijn alle woningen verhuurd, maar het altijd mogelijk om je in te schrijven als aspirant-lid via de website van de vereniging; www.woonhofvaneeden.nl

Wat is hier in de buurt?