AINSI

Gemeente Maastricht


What is the story?

Het waren Belgische investeerders die net over de grens in Maastricht hun oog lieten vallen op de grondstof mergel. In 1927 ging ENCI van start, als eerste maar ook als enige cementfabriek van Nederland. Momenteel  wordt het terrein geherstructureerd voor industriële en recreatieve doeleinden. Het verpakkingsgebouw wordt herbestemd tot multidisciplinair gebouw voor de creatieve industrie in Maastricht en regio.

Build in
1927
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Fabriek
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Horeca
Availability
In gebruik
Address
Lage Kanaaldijk 112-113
City
Maastricht
Owner
Gemeente Maastricht

What happens nowadays?

De letters van AINSI staan symbool voor de opdracht van AINSI: Art Industry Nature Society Innovation. Als multidisciplinair gebouw wil AINSI de komende jaren uitgroeien tot verzamelplaats voor de creatieve industrie. Het industriële complex aan de Maas wordt stapsgewijs en met behoud van karakteristieke uitstraling gerestaureerd door BOEi, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het herbestemmen van industrieel, religieus en agrarisch ergoed. 10 studio’s en 4 werkateliers voor ondernemers in de creatieve industrie gecreëerd.

What can I do here?

Theater aan het Vrijthof laat er dans en theater zien, kunstenaars hebben er ateliers, verschillende netwerkorganisaties zijn er gevestigd en er is een prachtige ontmoetingsplek: café De Gemaal. In de voormalige ENCI-kantine op de derde verdieping zijn werkplekken te huur.