Steenfabriek de Bunswaard

BOEi


What is the story?

De steenfabriek is in 1917 gebouwd door Th. Burgers, die al meerdere steenfabrieken in exploitatie had. Tijdens de 2e Wereldoorlog lag de productie stil terwijl in de jaren zestig van de vorige eeuw de oven alleen werd gebruikt als extra ‘afbak-capaciteit’. De steenoven is van ver af herkenbaar aan de hoge schoorsteen en het grote pannendak. Met name de hoge schoorsteen is als ‘landmark’ van bijzondere betekenis voor het aanzien van de landschappelijke omgeving. Enkele dagen per jaar is de steenfabriek minder goed bereikbaar door hoog water.

Build in
1917
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Fabriek
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
Address
Dijk 10
City
Beuningen
Owner
BOEi

What happens nowadays?

BOEi, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het herbestemmen van industrieel, religieus en agrarisch erfgoed, is eigenaar van dit rijksmonument. BOEi heeft de torenhoge schoorsteen gerestaureerd en ook het casco van de voormalige steenoven. De gewelven van de tweeëntwintig ovenkamers vormen de onderbouw van de acht woningen die hier in de toekomst worden gerealiseerd. Het herstel van de karakteristieke gemetselde boogconstructies is uitgevoerd door gespecialiseerde vaklieden.

What can I do here?

De verkoop van de 8 woningen is gestart. De ruime woningen, gemiddeld 200 m2, hebben veel buitenruimtes en een prachtig uitzicht op de Waal en de Uiterwaarden. Kopers kunnen hun woning volledig afgewerkt dan wel casco kopen. De bouw een modelwoning is afgerond en deze kan bezichtigd worden. Voor een privé rondleiding kunt u contact opnemen met Strijbosch Thunnissen Makelaars Nijmegen, telefoonnummer 024-3651010.